Logo Realitatea.md

Periculos! Kremlinul vrea să istovească Moldova. Tănase: „Trebuie să fim gata că vom asista curând la provocări”

04 Decembrie 2020, 09:52 // Politica

Kremlinul va încerca să vulnerabilizeze prin toate metodele Republica Moldova, nu doar prin incitare la ură interetnică și separatism. Atâta timp cât „curatorii” din Kremlin vor controla Parlamentul țării prin intermediul lui „Kremlinovici”, Republica Moldova  se va afla într-o zonă a unor riscuri de securitate sporite. Aceastea sunt declarațiile fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care s-a expus pe subiectul privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui în cea a Parlamentului. Comentariul a fost făcut pentru Deschide.md, înainte de a fi votat proiectul de lege, însă rămâne a fi actual pentru situația care are loc acum în țară.

Lucrurile trebuie privite în ansamblu. Nu cred că asistăm la o banală bulibășeală politicianistă, unde un „prișidinti” care s-a supărat că a pierdut alegerile își ia cu sine SIS și SPPS. Lucrurile sunt mult mai grave. De fapt asistăm la o tentativă de capturare a unor instituții importante ale statului în scop subversiv.

Mesajele de incitare la separatism, lansate de președintele Dodon la sudul țării, imediat după ce a pierdut alegerile prezidențiale, tentativa de a tulbura liniștea interetnică prin revenirea la statutul limbii ruse - toate astea sunt parte a unui scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. Aceste acțiuni antistatale, nu sunt nici pe de departe exhaustive. Kremlinul va încerca să vulnerabilizeze prin toate metodele Republica Moldova, nu doar prin incitare la ură interetnică și separatism. După mesajele trimise de la Moscova, trebuie să fim gata că vom asista curând la anumite provocări și pe dimensiunea transnistreană, a explicat Alexandru Tănase.

Atâta timp cât „curatorii” din Kremlin vor controla Parlamentul țării prin intermediul lui „Kremlinovici”, Republica Moldova  se va afla într-o zonă a unor riscuri de securitate sporite. Astfel, „decuplarea” președintelui ales al republicii de anumite instituții, cum este bunăoară SIS, este vitală pentru implementarea unor astfel strategii”, a adăugat acesta.

Alexandru Tănase a mai menționat că resubordonarea instituțiilor față de Parlament nu are absolut nicio rațiune instituțională. Mai mult ca atât, precizează expertul, mutarea instituțiilor statului „dintr-o valiză în alta, în funcție de conjunctura politică”, afectează grav însăși funcționalitatea acestor instituții, „care în loc să-și facă liniștiți datoria, sunt atrase în jocuri politice”: „Din punct de vedere legal, tentativa de a prelua controlul asupra SIS, ridică probleme serioase de constituționalitate. Potrivit Articolului 77 din Constituție, Președintele Republici este șeful statului, garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Articolul 87 din Constituție, conferă președintelui o serie de atribuții constituționale în domeniul apărării. Exercitarea acestor atribuții constituționale presupune existența unui anumit instrumentar instituțional, cum ar fi Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Serviciul de Informații și Securitate etc. În lipsa acestor instrumente, atribuțiile constituționale ale președintelui ar fi golite de conținut – el devenind o figură butaforică”.

Citeste tot despre: Alexandru Tănase, kremlin
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2724 -0.1549%
USD USD 17.4859 -0.3925%
RUB RUB 0.2378 1.1915%
RON RON 4.3636 -0.1350%
UAH UAH 0.6256 -0.5247%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile