Logo Realitatea.md

PERICULOS! La unele vulcanizări, se folosesc standuri de balansare a roților neconforme

25 Noiembrie 2019, 14:58 // Auto

Șoferii își schimbă anvelopele la autovehicule pentru sezonul rece! De fiecare dată, atunci când o anvelopă este montată pe jantă, este necesară balansarea roții. În acest proces, corectitudinea și mijloacele de măsurare utilizate de specialiștii din domeniu au o importanță majoră, atenționează Agenția pentru protecția consumatorilor și supravegherea pieței.

Controale planificate efectuate de către inspectorii Direcției control metrologic din subdiviziunea Agenției au descoperit utilizarea de către angajații vulcanizărilor a standului de balansare a roților fără legalizare metrologică.

Potrivit pct. 7.10 din tabelul privind Categoriile şi sortimentele mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal din Hotărârea Guvernului nr. 1042 din 13.09.2016 cu privire la aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal, standul de balansare a roților la autovehicule se supune verificărilor periodice o dată la 12 luni. 

Roțile neechilibrate cauzează vibrații care duc la oboseala șoferului, la uzura neregulată și prematură a cauciucului și, de asemenea, la uzura nedorită a suspensiei automobilului. 

În cazul roților neechilibrate, apar vibrații periculoase ce pot genera riscul deteriorării unor elemente importante al autovehiculelor prin:

- uzura accentuată a rulmenților roților,

- uzura prematură a amortizoarelor,

- uzura unor elemente din mecanismul de direcție,

- înrăutățirea ținutei de drum şi a securității circulației, in special la viteze mari când roțile nu mențin un contact permanent și ferm cu suprafața de rulare din cauza unei balansări defectuoase.

Pentru a vă asigura buna funcționare al autovehiculul și siguranța personală, șoferii sunt îndemnați să solicite agentului economic (vulcanizarea) să le prezinte buletinul de verificare metrologică a standului de balansare a roților.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”