Logo Realitatea.md

Persoanele cu dizabilități se vor putea adresa la Comitetul ONU. Pavel Filip a semnat la New York un protocol la Convenție (FOTO)

27 Septembrie 2018, 19:40 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat, astăzi, la New York, protocolul opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. Documentul reconfirmă la nivel internațional angajamentul Republicii Moldova de a contribui în continuare la protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Foto: gov.md

Odată cu semnarea protocolului, statele părți se obligă să recunoască competenţa Comitetului pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de a primi şi analiza plângerile cetățenilor, care pretind că sunt victime ale încălcărilor prevederilor Convenţiei. De asemenea, sunt prevăzute condițiile de înaintare a plângerilor, dar și mecanismul de interacțiune a Comitetului cu statul parte,  precum şi cu reclamantul, în vederea înlăturării ilegalităților.

Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost adoptată la data de 13 decembrie 2006, fiind semnată de Republica Moldova la 30 martie 2007. Parte la Convenție sunt toate statele membre ale UE și alte 120 de țări ale lumii. Statele parte la Convenție sunt obligate să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv în ce privește accesul la educație, ocuparea forței de muncă, transport, infrastructură și dreptul de vot.

Prim-ministrul Pavel Filip întreprinde în perioada 26-29 septembrie curent o vizită de lucru la New York, SUA, unde  participă la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Amintim că premierul Pavel Filip a participat anul trecut, la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Atunci el, a solicitat includerea pe agendă a unui punct care vizează retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova, astfel că „64 de state au susținut dorința noastră de a ne fi respectate suveranitatea și integritatea teritorială și le sunt recunoscător, fiecărui stat în parte”.

FOTO: gov.md

VEZI ȘI:

Pavel Filip a solicitat membrilor Adunării Generale a ONU includerea unui punct special pe agenda sesiunii curente! Ce prevede acesta (VIDEO)

Pavel Filip, despre aprobarea de către ONU a rezoluției privind retragerea militarilor ruși din Transnistria: „Cea mai importantă decizie”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile