Logo Realitatea.md

Perspectivele procesului de negocieri în formatul „5+2”, discutate de către Șova, Frattini și Gubarev la Chișinău

13 Iulie 2019, 09:54 // Politica

„Berlin plus”, realizările marcate în implementarea angajamentelor convenite în procesul de negocieri, domeniului telecomunicațiilor, libera circulație și condițiile de activitate a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană au fost temele de discuție între viceprim-ministrul Vasilii Șova cu reprezentanții ai delegației în formatul „3+2” și „5+2”.

Foto: gov.md

Delegația în formatul „3+2” a fost condusă de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Slovaciei pentru procesul de reglementare transnistreană Franco Frattini.

Potrivit unui comuincat de presă emis de Guvern, întrevederea dată este o continuare a dialogului purtat pe problematica transnistreană după desfășurarea unor ședințe de lucru în același format cu Președintele și cu Prim-ministrul Republicii Moldova.

„S-a punctat necesitatea completării agendei cu alte probleme de actualitate ce pot contribui la consolidarea măsurilor de încredere, fiind menționată posibilitatea identificării în timpul apropiat a unei soluții viabile pe problema reluării procesului de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Colbasna-Slobodca”, se arată în comunicat.

Vicepremierul a evidențiat prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri, printre acestea fiind enunțate:

  1. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, aspectele cu caracter umanitar, inclusiv garantarea dreptului la educație.
  2. Soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic.
  3. Promovarea măsurilor de încredere în sfera asigurării ordinii de drept și apărării.
  4. Reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean.

De asemenea, Viceprim-ministrul s-a adresat către mediatori și observatori cu inițiativa de a fi susținută implementarea în viitor a unor proiecte majore de infrastructură și care sunt în măsură să conecteze agenții economici și să sprijine dezvoltarea comerțului între ambele maluri ale râului Nistru. O primă idee în acest sens fiind reluarea finanțării proiectului de reconstrucție a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

A fost susținută propunerea de a fi create premisele necesare în vederea convocării în toamna anului curent a unei noi reuniuni oficiale a formatului de negocieri „5+2” (ultima reuniune a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29-30 mai 2018) și a organizării unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” (conferința precedentă s-a desfășurat în or.Bad Reichenhall, Germania, în perioada 12-13 iulie 2016).

Totodată, a fost relevată necesitatea menținerii abordării bazate pe obținerea rezultatelor concrete și pe asumarea unor angajamente de substanță, cu activizarea și impulsionarea interacțiunii în cadrul formatului reprezentanților politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și a grupurilor de lucru sectoriale întru rezolvarea pragmatică și în interesele populației ale celor mai stringente probleme.

Cei doi oficiali, alături de reprezentanții Ucrainei, SUA și UE, au avut deja o întrevedere și cu președintele Igor Dodon în cadrul căreia s-a discutat situația actuală privind reglementarea transnistreană.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile