Logo Realitatea.md

Pesta porcină africană: Nouă focare în trei raioane ale țării și peste 180 de animale sacrificate

08 August 2019, 17:05 // Societate

Nouă focare de pestă porcină africană sunt semnalate în trei raioane ale Republicii Moldova, iar 187 de porci domestici au fost nimiciți și opt mistreți au fost depistați pozitivi. Constatarea aparține Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Foto simbol: ansa.gov.md

În cadrul unei conferințe de presă, directoare interimară ANSA, Ela Malai, a declarat că focarele sunt prezente în trei raioane ale țării.

„Este vorba despre raionul Nisporeni, Cahul, satele Roșu, Burlăceni și Crihana Veche și raionul Cantemir. Echipele de intervenție ANSA se află în localități pentru a lua toate măsurile care se impun”, a declarat Ela Malai.

Aceasta a precizat că mortalitatea la porcii infectați cu pestă este de 100%, dar că virusul nu afectează omul. În acest context a adresat un îndemn către cetățeni:

„Îndemn populația, dacă sunt observate cadavre de porci mistreți sau vede simptome ale bolii, să informeze imediat medicul veterinar din subdiviziunea teritorială. Nu aruncați cadavrele de porci la gunoiște, pe lunca Prutului sau la marginea satului.”

Ion Toma, director adjunct ANSA, a adăugat că procesul de combatere a pestei porcine este unul complex și presupune sacrificarea corectă a porcinelor, iar perioada de combatere a virusului este de 60 de zile.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care se transmite de la animal la animal și nu se supune vaccinării”, a spus Ion Toma.

VEZI ȘI:

ANSA confirmă două focare de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni

Noi cazuri de pestă porcină în raionul Cahul! ANSA a confirmat cinci rezultate pozitive

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”