Logo Realitatea.md

Pesta porcină africană: Nouă focare în trei raioane ale țării și peste 180 de animale sacrificate

08 August 2019, 17:05 // Societate

Nouă focare de pestă porcină africană sunt semnalate în trei raioane ale Republicii Moldova, iar 187 de porci domestici au fost nimiciți și opt mistreți au fost depistați pozitivi. Constatarea aparține Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Foto simbol: ansa.gov.md

În cadrul unei conferințe de presă, directoare interimară ANSA, Ela Malai, a declarat că focarele sunt prezente în trei raioane ale țării.

„Este vorba despre raionul Nisporeni, Cahul, satele Roșu, Burlăceni și Crihana Veche și raionul Cantemir. Echipele de intervenție ANSA se află în localități pentru a lua toate măsurile care se impun”, a declarat Ela Malai.

Aceasta a precizat că mortalitatea la porcii infectați cu pestă este de 100%, dar că virusul nu afectează omul. În acest context a adresat un îndemn către cetățeni:

„Îndemn populația, dacă sunt observate cadavre de porci mistreți sau vede simptome ale bolii, să informeze imediat medicul veterinar din subdiviziunea teritorială. Nu aruncați cadavrele de porci la gunoiște, pe lunca Prutului sau la marginea satului.”

Ion Toma, director adjunct ANSA, a adăugat că procesul de combatere a pestei porcine este unul complex și presupune sacrificarea corectă a porcinelor, iar perioada de combatere a virusului este de 60 de zile.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care se transmite de la animal la animal și nu se supune vaccinării”, a spus Ion Toma.

VEZI ȘI:

ANSA confirmă două focare de pestă porcină africană în Cahul și Nisporeni

Noi cazuri de pestă porcină în raionul Cahul! ANSA a confirmat cinci rezultate pozitive

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.0000%
USD USD 17.3212 0.0000%
RUB RUB 0.2742 0.0000%
RON RON 4.0350 0.0000%
UAH UAH 0.7352 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS