Logo Realitatea.md

Peste 130 de persoane reţinute la Paris, dintre care 101 arestate într-un liceu ocupat, după o zi de mobilizare a funcţionarilor (VIDEO)

23 Mai 2018, 15:25 // În lume

Peste 130 de persoane au fost reţinute marţi - dintre care 101 într-un liceu ocupat - la Paris, după o nouă zi de manifestaţii ale funcţionarilor, pătată de scurte violenţe, a anunţat Prefectura de Poliţie (PP), relatează AFP.

Foto: France

În total, 24 de persoane au fost reţinute în marja manifestaţiei, iar alte 101 au fost arestate în Liceul Arago, în arondismentul al XII-lea, ”iniţial în vederea unui control al identităţii”, a precizat prefectura.

După dispersarea coloanei, câteva zeci de persoane au pătruns în această instituţie, după care au fost evacuate de forţe de ordine.

Scurte ciocniri au avut loc la Paris între forţele de ordine şi un număr mic de manifestanţi cu faţa acoperită cu cagulă, în marja coloanei funcţionarilor, care au condus la arestări, scrie News.ro.

La scurt timp după ce au traversat Place de la Bastille, câteva zeci de manifestanţi au distrus adăposturi de autobuz, au atacat vitrine ale unor magazine pe rue de Lyon, în arondismentul al XII-lea, şi au aruncat cu proiectile către forţele de ordine, a constatat un jurnalist AFP.

În faţa unui ”grup de 200 de persoane purtând cagule şi violente”, a anunţat PP într-un comunicat, poliţişti au replicat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene şi au procedat la arestări.

În total 19 persoane au fost arestate din cauză că au ”participat la o grupare violentă”, iar una pentru deţinere de stupefiante, a anunţat PP.

Potrivit unui bilanţ PP, ”opt persoane, inclusiv doi membri ai forţelor de ordine, au fost rănite uşor în timpul manifestaţiei”.

Într-o rară unitate sindicală, funcţionarii au manifestat marţi pentru a-şi apăra statutul şi împotriva reformei Guvernului, în a treia zi de mobilizare de la alegera lui Emmanuel Macron, pe care-l acuză că le ”atacă”.

După dispersarea manifestaţiei, ”câteva zeci de persoane au pătruns în Liceul Arago”, situat în Place de la Nation, a adăugat PP, precizând că, ”la cererea conducătorului instituţiei”, forţele de ordine au intervenit cu scopul de apune capăt ocupării.

Dfilarea de la 1 Mai a fost marcată, anul acesta, de numeroase incidente - vandalizarea unor refugii de autobuz, arderea unor maşini, panouri publicitare şi spargerea unor geamuri ale unor restaurante - şi ciocniri atribuite unui număr de aproximativ 1.200 de activişti de extremă stânga - "black blocs".

În cursul acestei manifestaţii 283 de persoane au fost reţinute, dintre care 102 au fost plasate în arest preventiv, iar patru persoane, inclusiv un membru CRS, au fost rănite uşor, potrivit unui bilanţ oficial. Şapte persoane au fost inculpate, ulterior, şi plasate sub control judiciar.

Amintim că ieri, funcţionarii au ieşit în stradă la apelul a nouă sindicate, cu scopul de a-şi apăra statutul şi puterea de cumpărare.

La Paris, coloana a pornit în marş la ora locală 14.00  şi a fost alcătuită din 16.400 de persoane venite să apere statutul agenţilor şi serviciilor publice, a numărat cabinetul Occurrence pentru un colectiv media, inclusiv AFP.

Peste 130 de manifestaţii au avut loc în toată Franţa.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile