Logo Realitatea.md

Peste 50 de site-uri, care distribuiau știri false, blocate! SIS le-a calificat drept amenințare la adresa securității statului

20 Martie 2020, 11:15 // Tech

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) s-a apucat să-i prindă pe cei care distribuie informații false în spațiul public. Potrivit SIS, administratorii anonimi ai site-urilor de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova - fapte care cad sub incidența art. 1 lit. a) din Legea nr. 54-XV din 21.02.2003 privind contracararea activității extremiste.

Acțiunile întreprinse de către SIS: 

  1. Sistarea de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de știri false /conform Anexei/ pe durata stării de urgență.
  2. Aducerea la cunoștință furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (servicii de acces la Internet) prezenta indicație executorie și lista site-urilor ce distribuie știri false, conform anexei.
  3. Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) va aduce la cunoștința tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de știri false, conform anexei, și va monitoriza realizarea executării prezentei indicații.
  4. Atenționarea furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul comunicațiilor electronice că neexecutarea indicațiilor va atrage aplicarea sancțiunilor conform art. 336 și art. 349 Cod Contravențional.

Lista site-urilor care publică știri false:

Totodată, se vehiculează că sub incidenția indicației au căzut și paginile de pe rețelele sociale, precum Facebook, Instagram sau Vkontakte, administratorii cărora distribuiau meme-uri despre situația politică din Republica Moldova.

Este de menționat că, azi, în cel de-al 15-lea episod „Președintele răspunde”, Igor Dodon a atenționat că și primarii ar putea fi trași la răspundere în acest sens, or asta ar contravine deja dreptului la libera exprimare; mai ales, în contextul în care datele Ministerului Sănătății sunt lipsite de informații detaliate, pe când cele ale autorităților locale sunt clare.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile