Logo Realitatea.md

Peste 60 de fermieri din toată țara au reușit să-și exporte producția în Uniunea Europeană

11 Iunie 2019, 14:03 // Economie

Volumul exporturilor de cereale ecologice, cultivate de către fermierii din țară, este în continuă creștere. Datorită suportului oferit de donatori din Olanda și Republica Cehă, dar și parteneriatului dintre o companie privată, Prograin Organic, și organizația neguvernamentală People in Need Moldova, 63 de fermieri din 23 de raioane au reușit să-și exporte producția ecologică în Uniunea Europeană.

Evoluția exporturilor își menține tendința pozitivă în ultimii trei ani, ceea ce face ca sectorul agriculturii ecologice să devină tot mai atractiv pentru fermieri. Dacă în anul 2016 doar cinci mii tone de cereale ecologice au fost exportate în Uniunea Europeană, prin intermediul unui proiect susținut de Prograin Organic și People in Need Moldova, anul trecut s-a ajuns la circa 20 mii tone exportate. Pentru anul 2019 se preconizează exportul a 30 mii tone de cereale ecologice.

Până în prezent, pe piața europeană au ajuns cereale precum grâu comun, grâu spelta, porumb, soia, floarea-soarelui, muștar, mazăre – toate crescute în regim ecologic, fără utilizarea ierbicidelor, insecticidelor sau fertilizanților chimici, fapt confirmat prin certificate ecologice. Producția de cereale este depozitată, condiționată și exportată prin terminalul cerealier din zona economică liberă a Portului Internațional Giurgiulești, care este primul din Republica Moldova certificat conform standardului de siguranță și calitate a furajelor, GMP+B3.

Spartac Chilat, cofondator al Prograin Organic, a subliniat importanța promovării agriculturii ecologice și, în special, a Republicii Moldova ca producător și furnizor de cereale ecologice pe piața Uniunii Europene. Silvia Bicenco, director de țară, People in Need Moldova, și-a exprimat mândria pentru fermierii care muncesc în acest sector și care reușesc să-și exporte producția.

Cultivarea cerealelor în regim ecologic aduce beneficii pentru sol și apă, a căror degradare încetează odată ce nu mai sunt utilizate produse chimice la creșterea producției agricole. Avantajele agriculturii ecologice sunt vizibile atât pentru oameni, care consumă produse sănătoase, cât și pentru mediul antreprenorial, în care se pot dezvolta afaceri prospere.

Exportul de cereale ecologice, cultivate de cei 63 de fermieri, este rezultatul proiectului „Agricultura ecologică fortificată”, finanțat de Agenția din cadrul Ministerului Afacerilor Economice și Politicilor de Mediu din Olanda, susținut de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, și implementat de People in Need Moldova și Prograin Organic. Despre evoluția, sustenabilitatea proiectului, investițiile ulterioare în lanțul valoric, strategia prețurilor pe piață s-a discutat la Conferința anuală Prograin Organic, desfășurată recent.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova sunt 136 de întreprinderi agricole care dețin certificat de agricultură ecologică, oferit fie de un organism de certificare național, fie de unul internațional.

Citeste tot despre: cereale, export, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile