Logo Realitatea.md

Peste 800 de persoane au fost reținute la protestele din Rusia, cauzate de reforma pensiilor

10 Septembrie 2018, 10:09 // În lume

Poliţia din Federația Rusă a reţinut cel puţin 839 de persoane în cadrul unor proteste la nivel naţional împotriva unei reforme a pensiilor propuse de Guvern, a declarat un grup independent de monitorizare rus, relatează CNN.

Foto: mediafax.ro

Protestatarii s-au adunat în oraşele din Rusia pentru a se ridica împotriva propunerii guvernului de a creşte vârsta de pensionare. Protestele au fost organizate de susţinătorii liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, care este reținut în arest administrativ pentru organizarea unui protest neautorizat în capitala rusă în ianuarie curent.

Represiunea a fost cea mai puternică în cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg, potrivit mass-mediei locale independente şi OVD-Info, o organizaţie nonprofit care monitorizează detenţiile. Grupul a declarat că cel puţin 354 de persoane au fost reţinute în oraş.

Imaginile de la protestele de la Sankt-Petersburg au devenit rapid virale. Un fotograf local, David Frenkel, a confirmat CNN că a capturat două imagini deosebite, respectiv detenţia unui băiat de vârstă şcolară şi a unui pensionar mai în vârstă.

Navalnîi este în mare măsură exclus din presa de stat, dar a ajuns la o audienţă mare printr-un canal YouTube şi prin intermediul reţelelor sociale. Un cont de Twitter al lui Navalnîi a postat un videoclip despre arestarea unui activist, în timp ce el a difuzat un eveniment live de la protestul de la Moscova.

Protestele organizate de Navalnîi au devenit un mijloc de exprimare a nemulţumirii faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi corupţia guvernului. Popularitatea lui Putin rămâne în mod constant ridicată, dar a fost afectată de controversa pensiilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile