Logo Realitatea.md

Pește toxic, vândut în magazine din România! Percheziții: „Taie-l rondele și ține-l la murat, la marinat în oțet că nu o să mai miroasă”

15 Mai 2019, 09:35 // În lume

Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare marţi peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. Au fost confiscate 30 de tone de peşte.

Peşte periculos pentru consum a fost vândut în magazinele din România. Acesta era adus din ape unde pescuitul era interzis tocmai din cauza riscului pentru sănătatea oamenilor.

O reţea formată din sute de persoane, români şi străini, care braconau din ape poluate industrial în ţări precum Spania, Franţa şi Italia au adus în ţara noastră peste 500 de tone de peşte - presupus a fi contaminat cu metale grele şi substanţe toxice.

De şase luni anchetatorii sunt pe fir: şi-au dat seama repede că reţeaua are ramificaţii în afara ţării, astfel că au cerut ajutor autorităţilor străine.

„Pe interceptările telefonice sunau convorbiri de genul: bă, dar cam miroase. Spală-l și tu cu oțet. Atunci taie-l rondele și ține-l la murat, la marinat în oțet că nu o să mai miroasă și după care le livrau la firme, nu pot să dau nume, dar sunt firme extrem de mari de la care sunt sigur că și dvs v-ați provizionat în mod intens”, a povestit procurorul român Teodor Niță pentru Digi24.ro.

Peştele era adus în România din ape teritoriale din Franţa, Italia şi Spania care erau poluate industrial şi unde pescuitul era strict interzis.

Oamenii legii din România au reuşit să oprească la graniţă doar 30 de tone de peşte presupus contaminat cu metale grele şi subtanţe toxice. Dar, spun anchetatorii, în ultimele 6 luni, reţeaua ar fi introdus în ţară 500 de tone de peşte din surse improrii.

Actualmente, în paralel, au loc anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate de Europol.

Citeste tot despre: dosar scandalos, pește toxic, Romania
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile