Logo Realitatea.md

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

22 Ianuarie 2021, 18:14 // În lume

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a spus purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă, după ce a fost întrebat despre noi întârzieri în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările UE în săptămâna următoare.

Anterior, însă, atât Pfizer cât și Comisia Europeană au anunțat că nu vor mai fi întârzieri în cursul săptămânii următoare, după ce în cursul acestei săptămâni Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv către România, care a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat secretarul de stat la Ministerul Sănătății din țara vecină Andrei Baciu.

Situația este similară în Polonia, țară care a primit luni doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce așteptau autoritățile de la Varșovia. Guvernul ceh se pregătește pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze și doza de rapel.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populația blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deși UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au fost aprobate până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentația pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford și a anunțat că o decizie privind acordarea Autorizației de Comercializare Condiționată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile