Logo Realitatea.md

PG confirmă sechestrul pe mașini, imobile și valori ale „Victoriabank” în valoare de 1,9 mlrd. lei. „Scopul urmăririi penale – aflarea adevărului”

11 August 2020, 15:57 // Societate

Procuratura Generală confirmă punerea sub sechestru, de către instanța de judecată la demersul Procuraturii Anticorupție, a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale băncii comerciale Victoriabank, care figurează în dosarul vizând frauda bancară. Este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

Potrivit Procuraturii Generale, prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc „scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”.

De notat că, sechestrele aplicate pe cele 114 valori mobiliare de stat și valorile nominale ale acestora sub forma creanțelor ajunse la scadență, nu vor influența dobânda care urmează a fi calculată în folosul băncii.

„Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor și Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie. Procuratura ia în considerare necesitatea asigurării echilibrului între drepturile persoanelor și scopul procesului penal, care nu este unul represiv, ci constă în stabilirea adevărului”, se arată într-un comunicat al Procuraturii, emis în acest sens.

Din aceste considerente, instituția rămâne deschisă pentru colaborare cu toate părțile implicate, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor fraudei bancare, astfel încât „nici o persoană nevinovată sa nu fie trasă la răspundere penală, iar vinovații - să suporte consecințele responsabilității penale în corespundere cu faptele comise”.

„Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor”, mai precizează PG în comunicatul citat.

Despre finalizarea urmăririi penale, Procuratura va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea, în continuare, a investigațiilor pe acest caz, dar și a nu încălca drepturile și interesele persoanelor fizice și juridice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile