Logo Realitatea.md

PG, sesizată în cazul ”Open Dialog”. Maia Sandu și Andrei Năstase - vizați. Reacția PAS

16 Noiembrie 2018, 13:28 // Actualitate

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației poloneze ”Dialog Deschis” (Open Dialog) recomandă Procuraturii Generale să examineze concluziile din raportul prezentat astăzi în plenul Parlamentului. Comisia a depistat că liderii PAS (Maia Sandu) și PPDA (Andrei Năstase) au beneficiat de finanțări de la această fundație fără a le declara, ONG-ul fiind finanțat din așa-zisul ”Laundromat rusesc”.

”Comisia de anchetă recomandă Procuraturii să examineze concluziile din raport în contextul calificării și încadrării juridice a acțiunilor de implicare a FOD (n.d. Fundația ”Open Dialog”) și persoanelor implicate în acțiuni care atentează la securitatea națională a Republicii Moldova, inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de patrie, spionaj etc. cu tragerea la răspundere conform legislației în vigoare”, a declarat președintele Comisiei, Igor Vremea, în fața deputaților.

La rândul său, partidul ”Acțiune și Solidaritate” a venit cu o reacție după ce astăzi au fost prezentate constatările Comisiei de anchetă. Într-un comunicat de presă, formațiunea politică menționează că ”nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska și fundația „Dialog Deschis” și nu a fost finanțat niciodată de această fundație”.

”Unica acuzație aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferință, la invitația mai multor membri respectați ai Parlamentului European, cu finanțarea biletului și a cazării de această fundație cu care colabora Parlamentul European. Venim cu un îndemn către întreaga societate și către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuțiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin și să amplificăm o înșelăciune creată de regim pentru a devia atenția de la probleme grave și de la investigații serioase. E ca și cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30 000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1000 în fiecare raion. Haideți să nu participăm în acest proces de fabricare a unor aberații și de denigrare a opoziției”, se arată în comunicatul PAS.

Comisia a fost creată în luna octombrie, după ce Partidul Democrat a solicitat investigarea legăturilor dintre liderul fundației ”Open Dialog” din Polonia, cu PAS și PPDA.

Amintim că președinta Fundației Open Dialog și lobbysta partidelor de opoziție din Republica Moldova, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din Uniunea Europeană în luna august curent, în baza unei alerte a Ministerului de Interne de la Varșovia, fiind bănuită de relații cu serviciile secrete rusești. 

VEZI ȘI:

(video) Raport în cazul ”Open Dialog”: Fundație finanțată de Rusia și legături cu Veaceslav Platon

Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a finalizat raportul. Întrebările la care Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi trebuit să răspundă (video/doc)

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

Andrian Candu, către Maia Sandu: ”Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”

(video) Andrian Candu, promisiune publică: O iau pe Maia Sandu de mânuță și ieșim să protestăm împreună în PMAN

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”