Logo Realitatea.md

PG și CNPDCP, sesizate de doi deputați, după ce Dodon a dezvăluit numele femeii infectate cu coronavirus (VIDEO)

10 Martie 2020, 14:10 // Actualitate

Deputatul PPDA Liviu Vovc va solicita Procuraturii Generale să se sesizeze în privința declarației președintelui Igor Dodon, în timpul căreia a dezvăluit numele pacientei infectate cu coronavirus, iar parlamentarul PAS, Dumitru Alaiba, a sesizat Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP).

 „E o încălcare gravă a drepturilor pacientului, atunci când, într-o conferință, faci declarații și spui numele pacientei fără consimțământul ei. Astăzi am transmis o scrisoare procurorului general Alexandru Stoianoglo, în care am solicitat începerea unui proces penal și verificarea informațiilor indicate în sesizare”, a spus Vovc, în cadrul unei conferințe de presă din timpul ședinței Parlamentului.

Deputatul PPDA a declarat că, potrivit Codului Penal, art. 177, prevede sancționarea persoanelor care răspândesc cu bună știință informații ocrotite de lege despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimțământul ei.

Președintele prin divulgarea numelui pacientei infectate cu virusul COVID-19, într-o conferință de presă, pe lângă faptul că i-a încălcat drepturile cu caracter personal, îi poate afecta direct viața personală, care ar putea beneficia de un tratament discriminatoriu din partea societății speriate de numărul de decese la nivel mondial. Conform articolului 12 al Legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, toate datele datele cu privire la identitatea și starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul sunt confidențiale și urmează a fi protejate. Confidențialitatea informațiilor este asigurată de medicul curan, de specialiștii implicați în acordarea serviciilor de sănătate, precum și de alte persoane cărora aceste informații le-au devenit cunoscute datorită exercitării obligațiilor profesionale de serviciu. Informațiile ce se consideră confidențiale pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul consimte acest lucru în mod explicit sau la solicitarea reprezentantului său legal”, a mai spus spus Vovc.

Totodată, și deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat că a sesizat Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal pe cazul dat.

Amintim că, ieri, în timpul unei conferințe de presă, șeful statului, Igor Dodon, a dezvăluit numele persoanei infectate cu coronavirus, fapt ce contravine legislației și normelor internaționale.

Citeste tot despre: alaiba, CNPDCP, coronavirus, deputat, Dodon, PG, sesizare, vovc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile