Logo Realitatea.md

Philip Morris Moldova, despre accizarea IQOS: Reglementarea trebuie efectuată în funcție de veniturile oamenilor

16 Iulie 2019, 16:50 // Economie

Philip Morris Moldova a prezentat baza științifică în susținerea produselor de tip „heat-not-burn”, care, potrivit lor, reprezintă o alternativă mai sigură pentru fumătorii adulți.

Compania a făcut publice datele științifice care demonstrează reducerea riscului de apariție a bolilor asociate fumatului. Sistemul de control prezentat are la bază evaluarea riscurilor și include 5 etape: dezvoltarea platformei, evaluarea toxicologică și clinică, percepția și comportamentul și evaluarea pe termen lung.

Compania a menționat că dispozitivul IQOS de tip „heat-not-burn” nu produce ardere în timpul funcționării. Acest lucru este confirmat de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană și din alte state vecine, cum ar fi Ucraina. Este demonstrat că aerosolul generat de IQOS are niveluri de compuși dăunători cu 90% mai scăzute decât fumul de la o țigară. Utilizarea IQOS într-un spațiu închis nu are impact negativ asupra calității aerului, fapt demonstrat de evaluările toxicologice.

În prezent, Philip Morris International – compania de holding a Philip Morris Moldova – a investit peste 6 miliarde de dolari în cercetări fundamentale, dezvoltarea produsului, testarea științifică și crearea produselor fără fum. IQOS este deja disponibil în 48 de state ale lumii.

IQOS a fost prezentat pentru prima dată în Moldova în 2018. 

Investițiile realizate de PMI în dezvoltarea IQOS, energia și munca pe care o depunem zi de zi, demonstrează că pentru noi IQOS este o prioritate. IQOS nu este pentru noi o preocupare de moment, dar fundamentul pe care se va construi viitorul afacerii noastre. Fumătorii merită cele mai bune alternative și noi le vom pune la dispoziție. Din acest motiv, facem un apel către autorități să asigure o reglementare bazată pe fapte, care ar lua în considerare că există alternative fumatului. Fumătorii adulți trebuie să cunoască despre aceste produse, să aibă posibilitatea să le procure și să le utilizeze legal”, a spus Michalis Alexandrakis, director executiv „Philip Morris Ucraina, Caucaz, Moldova”.

Având în vedere inițiativa autorităților de a reglementa același nivel de accizare pentru țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului și țigaretele obișnuite, Michalis Alexandrakis a reiterat că compania nu este împotriva reglementării, dar este împotriva falsurilor despre IQOS și lipsirea oamenilor de posibilitatea de a utiliza o nouă alternativă, întrucât impunerea taxelor noilor taxe va duce la mărirea prețului, iar lumea se va întoarce la țigări.

Suntem aici pentru a face business – nu politică. Ne dorim ca guvernarea, cu susținerea oamenilor de știință și experților economici, să examineze dovezile noastre. Suntem convinși că fumătorii trebuie să renunțe la fumat. Dar de asemenea recunoaștem că mulți nu pot renunța. Ei merită o alternativă mai bună și accesibilă”, a menționat Denis Zhogolev, director Philip Morris Moldova.

O altă problemă abordată a fost popularitatea IQOS în rândul minorilor. Reprezentanții companiei au menționat că cei care nu au atins vârsta de 18 ani nu pot cumpăra acest produs, întrucât cei care-l achiziționează sunt incluși într-o bază de date și trebuie să prezinte un act de identitate. Totodată, în cadrul conferinței s-a menționat că 80% din fumători cumpără IQOS din recomandarea celor care deja utilizează dispozitivul.

Philip Morris Moldova este de părere că reglementarea trebuie efectuată în funcție de veniturile oamenilor. Creșterea prețurilor la țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ar putea destabiliza piața și favoriza contrabanda, iar numărul fumătorilor nu va scade.

VEZI ȘI:

Ești fumător IQOS? Află că s-au anunțat consultări privind modificările ce se propun la controlul tutunului

Citeste tot despre: iqos, philip morris moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.5518%
USD USD 17.7287 0.6969%
RUB RUB 0.2865 0.4911%
RON RON 4.1145 0.5474%
UAH UAH 0.7258 0.0138%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile