Logo Realitatea.md

Piața nucului trebuie adusă în câmpul legal! Deputatul PAS Vladimir Bolea a lansat o inițiativă privind comerțul cu nuci (VIDEO)

03 Decembrie 2019, 15:15 // Economie

Deputatul PAS Vladimir Bolea a prezentat azi, în cadrul unei conferințe de presă, o inițiativă legislativă privind legalizarea comerțului cu nuci și alte produse agricole, efectuate de către persoanele fizice. Datorită eforturilor deputatului Bolea, acest proiect de lege a fost inclus în politica fiscală pentru 2020 a  Guvernului Sandu, fiind ulterior preluat și de către noua guvernare.

Potrivit deputatului, inițiativa legislativă vine să legalizeze activitatea și regimul fiscal în domeniul achizițiilor legumelor, nucilor și altor produse vegetale. Proiectul prevede ca persoana fizică ce desfășoară activitatea de colectare a nucilor, legumelor și altor produse agricole să fie în mod obligatoriu asigurată prin sistemul de asigurări sociale și sistemul de asigurări medicale.

La fel, se simplifică procedura de achiziție de la populație a producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal.

Nu îm ultimul rând, inițiativa prevede instituirea unui regim fiscal pentru persoanele fizice care colectează produse agricole și legume în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenții economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 milioane de lei pe parcursul unui an calendaristic. Astfel, agentului economic care va efectua achizițiile i se va reține un impozit în mărimea de 5% din plățile efectuate în folosul subiectului.

„Având o pondere deosebită în economia națională, piața nucului în Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, ce afectează grav statul și comunitatea de afaceri din acest domeniu, generând corupție, evaziuni fiscale, stimulând dezvoltarea economiei tenebre, monopol și contrabandă.  Despre necesitatea întreprinderii acțiunilor activității de achiziționare de către intermediari se discută de mai mulți ani – prin acest proiect de lege ne punem scopul să aducem în câmpul legal convenabil toți participanții în această piață”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul conferinței de presă de prezentare a proiectului de lege.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află pe locul 5 în topul internațional al exportatorilor de nuci, cu o pondere de 6%, după SUA (41%), Mexic (15%), Ucraina (11%) și Chili (10%).

Mai multe declarații la subiect urmăriți AICI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile