Logo Realitatea.md

Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați (VIDEO)

11 Februarie 2019, 10:21 // Societate

Acum două zile, mi-a reușit să-i scoatem din captivitate pe cei doi piloți, care au fost reținuți de talibani în Afganistan. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă din 11 februarie 2019.

Primele imagini cu piloții moldoveni, luați ostatici în Afganistan: „Stăm închiși, fără ferestre, nu vedem nici soarele...” (VIDEO)

Captură: Jurnal TV

„Pe data de 24 noiembrie 2015, s-a prăbușit un elicopter moldovenesc. Drept urmare, unul dintre membrii echipajului a fost ucis, iar alți doi moldoveni - Lionel Buruiană și Mihail Crihan - au fost luați ca prizonieri de către talibani”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a dat de înțeles că asta ar fi fost posibil, după ce anul trecut s-a adresat după ajutor „prietenilor și partenerilor din Federația Rusă”.

„Pe parcursul ultimelor luni, au avut loc mai multe acțiuni importante, și alaltăieri, în sfârșit, concetățenii au fost recuperați și transportați la Moscova. La moment, piloții se află în spital. Starea sănătății este destul de bună”, a adăugat Igor Dodon.

În curând, vor fi contactate familiile victimelor și, timp de o săptămână, cei doi moldoveni ar putea ajunge în Republica Moldova.

Amintim că elicopterul companiei aeriene din care făceau parte cei doi moldoveni este VALAN MI17-1V. Acesta a fost capturat în Afganistan pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgenţă.

La bord se aflau trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Mai târziu, Autoritatea Aeronautică Civilă anunțase că un moldovean, membru al echipajului elicopterului prăbușit de talibani, a fost ucis. Autoritățile din Moldova susțin că elicopterul nu făcea parte din misiunea ONU în Afganistan. 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV! Un elicopter care aparține unei companii din Moldova, capturat de talibani în Afganistan: Sunt morți și ostatici

Talibanii au confirmat capturarea elicopterului din Moldova și luarea de ostatici. Ei arată imagini cu soldații morți (FOTO+18)

Elicopterul doborât în Afganistan. Brega: Talibanii i-au luat pe moldoveni drept americani. Se presupune că unul a decedat

Directorul Autorității Aeronautice din Moldova se întâlnește, în regim de URGENȚĂ, cu autoritățile aeronautice din Afganistan

Guvernul Republicii Moldova are posibilităţi limitate de a-i elibera pe cei trei moldoveni capturați de talibani în Afganistan

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.7665%
USD USD 17.4521 0.6465%
RUB RUB 0.2364 0.5957%
RON RON 4.3476 0.7719%
UAH UAH 0.6167 0.0162%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile