Logo Realitatea.md

Pirkka Tapiola: Asistența financiară UE pentru Moldova va fi deblocată după semnarea unui nou Acord cu FMI. Îmi doresc să se întâmple cât mai rapid

26 Mai 2016, 23:48 // Economie

Ajutorul financiar extern din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova va fi dezghețat atunci când țara noastră va avea semnat un nou acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional. Cel puțin aceasta susține șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care și-a explimat speranța ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Aceasta însă nu depinde de Uniunea Europeană și nici măcar de FMI, ci de stabilitatea financiară de la Chișinău, mai afirmă diplomatul european.

„Noi am oprit finanțarea și am anunțat public ce așteptări avem. De ce am făcut asta, cred că toți înțeleg acest lucru. Atunci când 12% sau 15% din PIB dispar, există anumite riscuri. Trei bănci au fost lichidate, acum alte trei sunt sub supraveghere specială a BNM. În asemenea situații apar anumite întrebări. Cum să folosim acești bani în siguranță?!”, a spus Pirkka Tapiola în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune TV7.

Șeful Delegației UE la Chișinău a menționat că atunci când este vorba despre ajutor bugetar, Uniunea Europeană are de obicei două tipuri de condiții: politice, fiind vorba despre reformele care s-au făcut și „bifele care pot fi puse”, dar și „condiții comune”. „Ele se concenrează pe stabilitatea macro-financiară a statului, transparența bugetară și așa mai departe”, a spus Tapiola.

„Noi avem anumite analize, dar noi nu suntem cei mai profunzi analiști economici și de asta am luat decizia la Bruxelles că drept condiție pentru continuarea acestui dialog, acestor finanțări, noi vom pune acordul cu Fondul Monetar Internațional. Aceste condiții nu s-au schimbat din prima jumătate a anului 2015. Asta înseamnă că răspunsul este foarte simplu: Atunci când va exista un acord cu FMI, atunci vom fi în situația în care vom avea un anumit cadru că putem avea încrederea că există stabilitate macro-financiară, este un program de administrare financiară și așa mai departe. Eu sper că aceasta ar putea fi suficient de rapid, dar aceasta nu depinde de noi și nici măcar de FMI. Aceasta depinde de acești pași”, a mai declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Realitatea.md amintește că în perioada 23-27 mai, la Chișinău se află într-o vizită de lucru o misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. Misiunea FMI a avut mai multe întrevederi cu premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu, având de asemenea programate întâlniri cu conducerea BNM, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a Ministerului Finanţelor şi cu managerii unui şir de bănci comerciale.

Totodată, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o astăzi cu raportorul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și co-raportor pentru Republica Moldova din partea Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Germania, Bernd-Berhard Fabritius, premierul Pavel Filip a declarat că Executivul va realiza toate angajamentele față de partenerii externi și va implementa cu consecvență reformele asumate, iar la începutul lunii iulie speră să semneze un memorandum cu FMI și să deblocheze finanțarea externă

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile