Logo Realitatea.md

Pirkka Tapiola: ”UE oferă asistență și instrumentele necesare, totul depinde de voința politică de la Chișinău” (VIDEO)

03 Decembrie 2015, 15:16 // Societate

Experții europeni, care au venit în Republica Modlova în frunte cu șefa DNA din România, nu vor rezolva problemele existente în țara noastră. Totul depinde de voința politică pentru a forma un nou Guvern și asigurarea respectării statului de drept și a democrației. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației UE, Pirkka Tapiola, în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul în exercițiu, Gheorghe Brega. 

Pirkka Tapiola a menționat că misiunea de evaluare va veni cu o constatare reală a situației și va oferi recomandări privind structura și activitățile instituțiilor-cheie ale statului de drept. ”În prezent, situația este un pic complicată, însă Republica Moldova nu este un caz pierdut. Problemele vor fi rezolvate dacă guvernarea și politicul va folosi toate instrumentele și asistenţa din partea UE”, a spus Tapiola.

Totodată, premierul în exercițiu, Gheorghe Brega, a menționat că prin prezenţa Laurei Codruţa Kövesi la Chişinău, DNA a trecut Prutul, și asta datorită Uniunii Europene. 

”Am încredere în misiunea de evaluare, cu toate că de multe ori sunt radiografii sumbre. Prin prezența sa la Chișinău, a Laurei Codruţa Kövesi, putem afirma că DNA a trecut Prutul, în realitate, datorită Uniunii Europene. Rezultatele evaluării instituționale, sistematice și comprehensive vor fi folosite drept bază în domeniul anticorupție. Asistența acordată de UE reprezintă un instrument real viabil și util în calibrarea normelor și actualizarea mecanismelor de investigare a criminalității, corupției din cadrul Aparatului de Stat și a instituțiilor publice”, a adăugat Brega.

Menționăm că șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, șeful-adjunct al Procuraturii din Italia, un viceprocuror al Procuraturii din Belgia, doi judecători din Franța și un reprezentant al Cancelariei Austriei se află la Chișinău din 30 noiembrie, pentru a evalua structura și activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

În luna ianuarie 2016, îşi va începe activitatea cea de-a doua misiune de experţi, care va dura până la sfârşitul lunii martie.

Scopul final al acestui exercițiu este de a oferi sfaturi și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiției, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție.

Menționăm că misiunea a fost organizată cu suportul Delegației Uniunii Europene, în urma unei cereri parvenite din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile