Logo Realitatea.md

Pistele pentru bicicliști, de pe bd. Șt. cel Mare, rămân nefuncționale! Ce vor face autoritățile pentru a interzice parcarea mașinilor pe ele

11 Aprilie 2018, 16:56 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

Acum un an ne bucuram că vom avea piste pentru bicicliști pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Deși acestea sunt delimitate prin pavaj de culoare roz, puțini dintre bicicliști, pietoni sau șoferi cunosc despre faptul că aceasta este o pistă pentru bicicliști, or, deocamdată, acestea nu sunt marcate corespunzător. 

Mai mult, este practic imposibil să mergi cu bicicleta pe piste din motiv că acestea sunt ocupate în mare parte de automobile parcate neregulamentar. 

Responsabilii de la Direcția transport și căi de comunicații Chișinău nu au stabilit încă perioada în care în Chișinău vor fi aplicate marcajele rutiere, potrivit șefului interimar al subdiviziunii Vitalie Butucel, acum toate forțele sunt direcționate la reparațiile curente ale carosabilului.

„Săptămâna aceasta vom avea o ședință oeprativă cu cei de la Exdrupo, după care vom stabili un plan exact de aplicare a marcajului rutier”, a menționat Vitalie Butucel, contactat de Realitatea.md.

Foto simbol

Chiar și așa, potrivit șefului de la transport, pe bulevardul central este imposibilă intervenția autorităților municipale, din motiv că strada e încă în gestiunea agentului economic, responsabil de reparația capitală a acesteia.

„Vom putea aplica marcajul pe pistele pentru bicicliști abia după recepționarea finală a lucrărilor executate pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Noi mai avem încă obiecții la caliatea lucrărilor și se lucrează la lichidarea mai multor neconformități. Până atunci nu avem dreptul să intervenim”, a declarat Vitalie Butucel.

Ce ține de automobilele parcate neregulamentar, funcționarul spune că de-a lungul bulevardului vor fi instalați piloni decorativi care vor bloca accesul autoturismelor.

„Pavajul nu va fi deteriorat, sunt modalități și echipamente speciale care vor face găurile astfel încât pavajul să nu fie distrus. Planificăm să facem acest lucru până la sfârșitul anului”, a precizat funcționarul.

Amintim că, în viitorul apropiat piste pentru bicicliști vor fi amenajate în parcul Valea Trandafirilor și parcul La Izvor din capitală.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile