Logo Realitatea.md

PL a părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Susțin că proiectul care facilitează obținerea actelor pentru cei din Transnistria va strica relația cu UE (VIDEO)

23 Noiembrie 2017, 14:55 // Politica

Partidul Liberal a părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest, după ce astăzi pe ordinea de zi a fost inclus proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolului 13 din Legea nr.100-XV privind actele de stare civilă, declarând că nu are vizele necesare, cum ar fi avizul Guvernului, avizul SIS, etc. Astfel, PL consideră că proiectul respectiv încalcă grav valorile constituționale ale Republicii Moldova.

„Considerăm că avizele respective sunt absolut necesare pentru un asemenea proiect prin care se facilitează obținerea de acte din așa numita RMN. Considerăm că asupra acestui proiect trebuia solicitată opinia partenerilor internaționali, fiindcă acesta poate spori riscurile de insecuritate la frontiera UE. UE ar putea să anuleze regimul facilitar de viză pe care îl avem, fiindcă autoritățile R. Moldova ar putea în baza acestui proiect să recunoască actele de stare civile emise de un regim separatist și nu vor putea verifica autenticitatea celor care prezintă aceste acte”, a declarat deputatul PL, Roman Boțan. 

Deputații PL susțin că cel mai grav este faptul că urgența cu care se promovează acest proiect de PPEM, PDM, PSRM.

„După mai bine de 25 de ani de ignorare a problemelor cu care s-au confruntat locuitorii din zona necontrolată în acest aspect ne dă de înțeles că există o înțelegere care vizează fraudarea masivă a alegerilor parlamentare din 2018, fiind în această regiune construite câteva circumscripții”, au subliniat deputații.

Totodată, aceștia au venit cu metode de soluționare a problemei, astfel, deputații PL propun recunoașterea regiunii transnistrene ca teritoriu ocupat, iar în această bază să se purceadă la elaborarea actelor respective pentru a putea permite cetățenilor noștri care locuiesc în acest teritoriu să aibă acces la serviciile tuturor instituțiilor din Republica Moldova, inclusiv pe cele care le prestează Agenția Servicii Publice. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile