Logo Realitatea.md

Plahotniuc, Filat, Șor! Comisia de anchetă în cauza fraudei bancare confirmă OFICIAL primele nume din raportul Kroll 2 (VIDEO)

20 Septembrie 2019, 17:17 // Actualitate

Comisia de anchetă privind frauda bancară confirmă implicarea multor persoane politice în așa-zisul furt al miliardului, discutate și anterior în spațiul public. Astfel, potrivit președintelui Comisiei, Alexandru Slusari, principalul beneficiar ar fi fostul președinte democrat Vlad Plahotniuc, pe „locul doi” se află „gruparea lui Vlad Filat”, iar pe a treia poziție sunt oameni din anturajul lui Ilan Șor, precum ar fi Ilona Șor, Marina Tauber sau Reghina Apostolova. 

Potrivit lui Alexandru Slusari, Banca Națională a Moldovei a avut două solicitări expres atunci când le-a livrat raportul Kroll 2 - să nu-l publice, precum și să nu facă publice numele celor care figurează în el. Astfel, membrii Comisiei întruniți în ședință au decis să respecte prima solicitare, însă și-au asumat „decizia politică” de a pronunța numele celor care figurează în raport.

„Noi unanim, în cadrul comisiei am decis că ne asumăm acest risc, deoarece, așteptările cetățenilor sunt enorme, suntem în întârziere cu acest lucru și aceste nume parțial deja au răsunat.

Putem să confirmăm, în baza documentului oficial pe care azi l-am primit, că în raportul Kroll figurează Vlad Plahotniuc. Nu numim acum sumele, conturile, tranzacțiile. Dacă cineva o să ne atace în judecată, acolo o să arătăm tot, dar dacă vorbim de beneficiari, eu aș spune că el este principalul beneficiar al furtului miliardului, conform acestui document.

Pe locul doi se află gruparea lui Vlad Filat și tot sunt indicate sume, conturi, tranzacții și companii și Vlad Filat cu câteva persoane din anturajul lui figurează în acest document.

Desigur că, nu cred că o să mire pe nimeni, este aici Ilan Șor, Ilona Șor, Marina Tauber, care se făcea că ea e curată ca lacrima, Reghina Apostolova, Iurie Fotescu - aproape toată fracțiunea Partidului Kroll (n.r. cel mai probabil a avut în vedere „Partidul Șor”) care mai este în Parlament”, a declarat Slusari.

Potrivit lui, în documentele primite de la Banca Națională figurează și alte nume, cum ar fi cel al fostului președinte al țării Petru Lucinschi, directorul „Sputnik” Moldova, Vladimir Novosadiuc, omul de afaceri Gabriel Stati, precum și mai multe companii afiliate lui Vlad Plahotniuc, cum ar fi „Prime Management”, „OTIV Prime”, „Prime TV”, „Finpar Invest”, „Basconlux” și SA „Gemeni”.

„Foarte mare rol, conform acestui document, i se atribuie doamnei Olga Bondarciuc. Practic, în fiecare a doua pagină este figurantă și sunt legăturile atât cu gruparea lui Plahotniuc, cât și cu gruparea lui Șor. Este o persoană marcantă care, cel puțin din acest document, reiese că a participat activ sau cel puțin pe numele dumneaei au fost transferate sume impunătoare”, a mai menționat Slusari.

Întrebat de numele soțului Zinaidei Greceanîi și compania acestuia, care au figurat în primul raport al companiei, președintele Comisiei de anchetă a spus că, din ceea ce a reușit să studieze până la moment, nu a văzut numele acestuia. „Urmează să studiem mai detaliat tot ce este, dar eu v-am spus numele care sunt. Noi v-am numit toate numele sonore”.

El a precizat că aceste documente sunt și la Procuratura Generală, iar „atunci când ne-am adresat către Procuratură și de la ei a venit răspuns că ei nu au lista beneficiarilor, a fost o trișare din partea lor. Documentul nu se numește „lista beneficiarilor”. Probabil că cei de la Procuratură s-au legat chestia asta și au spus că ei nu au lista beneficiarilor, deși au înțeles foarte bine ce am vrut noi și răspunsul a fost pur formal”.

Deputatul Lilian Carp, membru al Comisiei de anchetă, în contextul solicitării procurorului general interimar de ridicare a imunității parlamentare a mai multor deputați, a menționat că „dacă ar fi fost și Vlad Plahotniuc [în funcția de deputat], cred că procurorul ar fi venit și după el”.

Socialistul Vladimir Golovatiuc a menționat că documentul în cauză a ajuns în Moldova pe 22 martie 2018, fiind un an și jumătate la dispoziția organelor de drept. „Aceasta indică asupra faptului că fosta guvernare nu doar că nu era interesată de investigarea celor întâmplate, dar și s-a opus investigării”, a menționat el.

Deputatul „ACUM” Dumitru Alaiba a menționat că majoritatea parlamentară nu renunță la promisiunile sale, iar astfel, vor fi publicate mai multe documente, asumându-și decizia politică de a pronunța numele celor care figurează în ele.

„Noi publicăm tot mai multe documente relevante acestei crime și o să publicăm în continuare. De asemenea, noi am promis ani la rând că o să întoarcem banii înapoi, banii vor fi întorși în măsura în care ei vor fi găsiți. Am promis justiție și justiție o să fie. Asta nu se întâmplă în trei luni, asta nu se întâmplă nici măcar în jumătate de an - un an”, a spus Alaiba

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile