Logo Realitatea.md

Plahotniuc, Platon și Usatîi, anunțați în căutare internațională de ruși, în dosarul „Laundromat”

01 Septembrie 2020, 09:52 // Societate

Oamenii legii din Rusia au finalizat ancheta în dosarul privind retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din federație prin intermediul unei bănci moldovenești. Documentele cu probele anexate urmează să fie transmis în judecată. Despre asta a anunțat Irina Volk, reprezentanta MAI Rusia. În același timp, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională.

Foto: primul.md

„Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a 8 membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Volk luni pentru Interfax.

Potrivit acesteia, în cadrul anchetei preliminare s-a stabilit că, în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A., Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și cu Alexander Korkin, care are legături comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

„Pentru a-și implementa planurile, au atras un nativ pe nume Renato Usatîi, care avea o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea infracțiunii, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizând documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident - „BC Moldindconbank SA”, - a spus reprezentanta MAI din Rusia.

Plahotniuc, Platon și Usatii au fost incluși pe lista internațională a căutărilor, instanța rusă arestându-i în lipsa lor. Restul au fost acuzați de crearea, conducerea și participarea la comunitatea criminală internațională, precum și comiterea de tranzacții valutare ilegale.

„Tuturor le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest”, a conchis Volk.

Deocamdată, persoanele vizate nu au venit cu vreo reacție la învinuirile aduse.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.0000%
USD USD 17.0468 0.0000%
RUB RUB 0.2217 0.0000%
RON RON 4.1385 0.0000%
UAH UAH 0.6030 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile