Logo Realitatea.md

Plahotniuc i-a spus lui Frattini în ce condiții poate avea loc rezolvarea conflictului transnistrean (FOTO)

27 Martie 2018, 16:29 // Politica

Rezolvarea conflictului transnistrean poate fi bazată doar pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale recunoscute la nivel internațional, așa cum este stipulat în Declarațiile ministeriale ale OSCE, iar încheierea unui acord privind statutul special al Transnistriei trebuie realizat cu respectarea acestor parametri. De această părere este liderul Coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, care și-a expimat viziunea în cadrul întrevederii cu Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană al președinției Italiei în exercițiu a OSCE Franco Frattini.

Foto: pdm.md

Vlad Plahotniuc a mai declarat că actuala coaliție de guvernare a reușit în toamna anului trecut să semneze o serie de protocoale cu Tiraspolul, protocoale care au oferit beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și au pornit un proces important de construire a încrederii. În acest sens, coaliția de guvernare se angajează să îndeplinească angajamentele politice asumate de către părți în Protocolul „5+2" de la Viena pentru a asigura continuarea progreselor în 2018. „În același timp, un principiu fundamental al coaliției de guvernare este să vadă finalizată, conform Declarației de la Summitul OSCE de la Istanbul, retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, a accentuat coordonatorul executiv al coaliției de guvernare.

La rândul său, Franco Frattini a menționat că Republica Moldova are suportul comunității internaționale privind stadiul final al procesului de reglementare și că acesta a fost principiul ce a ghidat implicarea sa. În aceast context, oficialul, a salutat inițiativa demonstrată de Chișinău în ultimul an, ceea ce a dus la semnarea în noiembrie 2017 a patru acorduri importante, care acum se implementează. Potrivit lui Frattini, sarcina sa împreună cu Misiunea OSCE din Moldova și partenerii internaționali în procesul „5+2", este să ajute părțile să ajungă la acorduri privind cele trei subiecte restante din „pachetul 8" conform Protocolului „5+2" de la Viena. 

De menționat că Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuază o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol, în perioada 26-28 martie, fiind în prima sa vizită oficială în Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Frattini la Chișinău: „Ne dorim ca R. Moldova să fie un exemplu în soluționarea conflictului de pe teritoriul său” (VIDEO)

Chișinăul a înaintat două priorități adiționale la întrevederea cu reprezentantul OSCE, pentru a rezolva conflictul transnistrean (VIDEO)

Igor Dodon, fericit, după întrevederea cu Franco Frattini: „Mi-am exprimat satisfacția vizavi de progresul realizat”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile