Logo Realitatea.md

Plahotniuc îi răspunde lui Frattini, care a declarat că cererea R. Moldova de retragere a trupelor ruse e desprinsă de realitate (VIDEO)

13 Martie 2018, 13:00 // Politica

După ce Franco Fratini, reprezentant al OSCE pentru Transnistria, a declarat că retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre este una desprinsă de realitate, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc a venit un răspuns în acest sens. Politicianul a menționat că astfel de declarații pot avea un efect dăunător pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Embed:

”Atenționăm că asemenea mesaje spuse la Moscova sau oriunde, pot avea cel mai dăunător efect pentru rezolvarea problemei transnistrene. Astfel de declarații nechibzuite pot bloca și deturna definitiv progresele noastre în negocierile curente, când noi, cu forțele proprii, am avansat foarte mult în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, în care am găsit compromis pe multe subiecte concrete și am semnat acordurile respective fără elemente de suveranizare a Transnistriei. Am mai avut în trecut situații când doar din ambiția unor funcționari internaționali pentru a marca un succes formal în rezolvarea conflictului, s-a încercat impunerea semnării unor acorduri, documente în dezavantajul suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova. Dar nu înțelegem, de ce acum, când înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese autentice în apropierea ambelor maluri ale Nistrului, eforturile noastre și progresul autentic în negocieri sunt zădărnicite prin declarații conjuncturiste și subversive din partea unor funcţionari.

Vreau să le amintesc tuturor, că noi suntem un popor, care a trăit o tragedie cumplită acum 26 de ani. A fost război aici... am pierdut vieți omenești, au rămas femei văduve și copii orfani, ne-a fost divizată țara. Iată de ce, orice declarație care ne sfidează memoria colectivă și rațiunea noastră de a fi, ca stat suveran, este fie nechibzuită, fie foarte cinică.

Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internaţională, inclusiv şi Federaţia Rusă", a declarat Vlad Plahotniuc. 

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a declarat că cererea Chişinăului de retragere a trupelor militare ruse din Transnistria „e desprinsă de realitate”. Frattini a făcut această declarație recent, la un post de televiziune din Federația Rusă, după ce a ținut o prelegere la Academia Diplomatică de la Moscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile