Logo Realitatea.md

Plahotniuc în Emirate?! MAI-ul nostru știa de mult timp că se află în Turcia, dar acum nu știe dacă a părăsit-o

30 Septembrie 2020, 10:47 // Actualitate

„Despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”, anunță MAI-ul nostru, într-un comunicat de presă trimis azi-dimineața. Cât despre speculațiile că fostul lider al PDM ar fi părăsit deja Turcia și a luat calea spre Emiratele Arabe Unite, MAI-ul recunoaște că nu are o informație încă la moment.

Foto simbol

„Din octombrie 2019, au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc. Ca urmare a plasării acestuia în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state. De asemena, au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse. Astfel, despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”, scrie într-un comunicat, deși anterior, s-a declarat că demersurile au fost făcute abia recent, când s-a ridicat subiectul în presă.

„Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Astfel, au fost informați de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020”, continuă cei de la MAI.

Acum, Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială și la moment MAI așteaptă un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să i se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit și această țară: „Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare. Toate aceste informații se verifică și în momentul în care vom avea o claritate, vom veni cu detalii pentru ca opinia publică să cunoască”.

„Scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării”, conchide MAI.

Tudor Deliu, candidatul PLDM la funcția de președinte al Republicii Moldova, a declarat cu referire la anumite vehiculații în spațiul public că deja s-ar vorbi că Vlad Plahotniuc a părăsit Turcia și ar fi luat calea spre Emiratele Arabe Unite. Informația nu este oficială.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile