Logo Realitatea.md

PLANUL PD privind formarea unei majorități parlamentare și când va fi înaintat candidatul la funcția de premier (VIDEO)

09 Noiembrie 2015, 15:08 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

Democrații au prezentat azi președintelui Timofti un nou plan de constituire a unei majorități parlamentare. Astfel, potrivit președintelui PD, Marian Lupu, până la sfârșitul săptămânii va fi întocmit un program pe care vor fi invitați să-l semneze toți deputații care împărtăşesc și susțin priorităţile din document. Ulterior, această majoritate constituită în baza programului, va propune un candidat la funcția de premier.

„Primul obiectiv este ca până la sfârșit de săptămână să avem un proiect de acord politic și de program al viitoarei majorități care să stipuleze prioritățile, reformele care ni le propune în această componență. La fel, sub acest program urmează să propunem și partidelor parlamentare, dar și deputaților care împărtăşesc și susțin aceste priorităţi, să vină și să semneze acest acord în modul în care să avem cel puțin 51 de deputați pentru o majoritate Parlamentară”, a declarat Lupu.

Astfel, în urma acestui acord, majoritatea formată urmează să decidă cine este viitorul candidat la funcția de prim-ministru.

„Este prematur să vorbim despre un potențial candidat, eu anterior am vorbit care ar fi preferințele mele sau persoanele pe care le văd cu ochi buni, însă aici mai puțin depinde de ce-mi place mie sau ce nu-mi place, aici va depinde de discuțiile noastre pe care le vom avea în cadrul majorității parlamentare” a adăugat Marian Lupu.

Liderul PL a precizat și el că despre candidatură nu s-a vorbit, întrucât „candidatura poate să apară numai atunci când există majoritate parlamentară”. „Candidaturi sunt multe, dar acum e nevoie de majoritate parlamentară”, a precizat liberalul.

Liderul PDM a declarat că din seara zilei de astăzi urmează a fi reluate discuțiile și negocierile cu Partidul Liberal și cei din grupul Iurie Leancă. Totodată, discuții se vor purta doar cu cei ce împărtășesc linia de dezvoltare și modernizare europeană a Republicii Moldova.

Realitatea.md amintește că președintele Nicolae Timofti, a demarat astăzi consultările privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, conform prevederilor constituționale. Astfel, un nou Guvern urmează a fi numit nu mai târziu de 30 ianuarie 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile