Logo Realitatea.md

Platforma DA a contestat la Curtea Constituțională „creditul rusesc”. Năstase: Noi ne dorim creditare, dar nu în genunchi (VIDEO)

27 Aprilie 2020, 11:11 // Politica

Platforma Demnitate și Adevăr a contestat la Curtea Constituțională acordul de creditare a Republicii Moldova cu Federația Rusă în valoare de 200 milioane de euro, votat de Parlament săptămâna trecută. În speță, potrivit Platformei DA, acordul ar încălca un șir de prevederi constituționale, iar astfel, formațiunea a solicitat Curții să declare neconstituționalitatea a tuturor hotărârilor începând de la inițierea negocierilor și până la ratificarea acestuia în Parlament.

Potrivit președintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, prin semnarea și aprobarea acordului de contractare a împrumutului din Rusia, „interesul nostru național a fost scos la mezat” de către actuala guvernare.

„Atât Guvernului, cât și Parlamentului, acestor două entități, li se impută încălcarea principiului legalității constituționale, atentarea la suveranitatea statului, încălcarea principiului separării puterilor în stat, precum și lipsa dilienței impuse de lege la asiurarea securității economice și financiare a Republicii Moldova, a interesului național în raport cu alte state.

În speță, în raport cu Federația Rusă, Guvernul a acționat de o manieră iresponsabilă și neprofesionistă acceptând un acord în condiții păguboase impuse din exterior, fără a evalua riscurile juridico-financiare angajate, lăsând la discreția Federației Ruse determinarea întinderii efectelor și aplicării prevederilor acordului, dar și a jurisdicției”, a menționat Năstase într-o conferință de presă.

Potrivit deputatului Dinu Plângău, care a semnat sesizarea la Curtea Constituțională, aceasta se bazează pe două compartimente și anume: procedura de adoptare a acordului, dar și anumite încălcări ale textului acordului cu prevederile constituționale.

„Au fost încălcate toate procedurile posibile, începând de la faptul că acordul însăși nu a fost negociat și terminând cu faptul că unica autoritate constituțională în drept să decidă legiferarea politicilor economice în Republica Moldova este Parlamentul, respectiv era nevoie de avizarea acordului atât la etapa negocierii, cât și la etapa semnării de către Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului, astfel încât să fie respectat principiul separării puterilor în stat. Mai mult ca atât, chiar și la momentul ratificării acordului în Parlament, lipseau un set de avize sau acte materiale care urmau a fi prezentate deputaților în Parlament pentru ca aceștia să poată adopta o decizie conformă”, a menționat Dinu Plângău.

„Să fie foarte clar, noi ne dorim creditare, pentru că înțelegem foarte bine că dea lungul timpului, guvernările nu au reușit să gestioneze bine lucrurile în Republica Moldova, dar creditare nu în genunchi, creditare cu capul sus, de pe poziții de reciprocitate, respect reciproc și nu suzeranitate așa cum ne împinge această guvernare”, a conchis, la rândul său, președintele formațiunii, Andrei Năstase. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile