Logo Realitatea.md

Platforma DA cere convocarea ședințelor Parlamentului, chiar dacă mai mulți deputați sunt infectați cu coronavirus (VIDEO)

29 Septembrie 2020, 12:24 // Politica

Fracțiunea parlamentară a Platformei DA și-a exprimat revolta față de tentativa de a bloca activitatea Parlamentului și unele acțiuni, care uzurpează puterea în legislativ, fapt pentru care solicită convocare de urgență a ședinței Legislativului, chiar dacă mai mulți deputați sunt infectați cu coronavirus.

Într-o conferință de presă, susținută astăzi de președintele fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandr Slusari, a menționat că recent s-a luat unilateral decizia prin care Comisiile parlamentare urmează a fi convocate în regim on-line, deși se cunoaște că nu toate comisiile au această posibilitate: „Nu înțeleg „nareadurile" prin care președintele statului anunță ce va face Parlamentul, care se transforma într-o anexă a puterii executive. Este inadmisibil acest lucru. Dispoziția de a sista ședințele comisiilor permanente nu a fost nici discutată, nici aprobată de Biroul Permanent. Păi, haideți să dizolvăm Biroul atunci, dacă Greceanaia decide de una singură ce trebuie sa facă deputații", s-a arătat revoltat Slusari.

Alexandr Slusari a mai spus că este limpede că guvernarea a scăpat situația de sub control, însă deputații primesc salarii, fapt pentru care trebuie să activeze, căci sistemul educațional, economia și alte sfere ale vieți trebuie să prospere, iar poporul așteaptă rezultater de la deputați.

Astfel, Alexandr Slusari a enumerat câteva inițiative care trebuie adoptate de urgență de către Parlament:

  • legea privind protejarea producătorilor autohtoni față de supermarketuri:
  • decizii privind majorarea fondului de subvenționare a agricultorilor;
  • inițiativele legislative privind simplificarea procedurii de subvenționare pentru anul curent și anul viitor;
  • interpretarea Codului Electoral privind finanțarea campaniei electorale;
  • acorduri internaționale care urmează a fi ratificate.

Deputatul a subliniat că Platforma DA condamnă blocarea activității Parlamentului, chemând membrii Biroului Permanent să se convoace în ședință și să pună pe ordinea de zi măcar proiectele de lege pe care există consens: „Să nu fim folosiți pe post de mobilă și să deblocăm activitatea legislativului, adoptând legile necesare pentru țară", a conchis Slusari.

Amintim că, recent s-a aflat că trei deputați Pro Moldova sunt infectați cu coronavirus, fapt pentru care de două săptămâni, ședințele plenare ale Parlamentului nu au avut loc.

De asemenea, și Igor Dodon a menționat ieri că sunt confirmați pozitiv la coronavirus mai mulți deputați, iar Parlamentul urmează să ia o decizie cum își va desfășura activitatea.

Astăzi, și președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că este infectat cu coronavirus.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile