Logo Realitatea.md

Platforma DA cere explicații de la Guvern. De ce cumpărăm gaze de la ruși la prețul de 3 ori mai mare decât cel din statele europene (VIDEO)

03 Iunie 2020, 10:56 // Economie

Platforma DA cere Guvernului informații minuțioase referitor la asigurarea Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de prețuri, eliminarea obstacolelor juridice în utilizarea rețelelor de gazoducte ale MoldovaGaz, în situația în care vor fi livrate gaze naturale din alte țări, decât Rusia, și care este capacitatea gazoductului Iași-Chișinău ca sursă alternativă de gaze naturale și posibilitatea extinderii acestuia.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și deputatul Alexandru Slusari, au declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi că prețurile de achiziție a gazelor naturale din Federația Rusă de către Republica Moldova sunt semnificativ mai mari decât cotațiile mondiale. Prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la 53$ pentru 1000 m3 de gaze naturale, comparativ cu 160 $ per 1000 m3, preț la care Moldova procură acum gazele naturale de la Gazprom.

„Explicațiile concernului Moldova Gaz, controlat de Gazprom, din punctul nostru de vedere, nu sunt plauzibile. Ideea că formula actuală de calcul al prețului este mai convenabilă pentru Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot, este de departe contestabilă. Conform raportului oficial al companiei mamă – Gazprom, la prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, Gazpromul a câștigat 47$ la 1000 m3, față de prețul spot la o lună 35$. La o asemenea diferență Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut (ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept) aproape 120,0 mln.$.

Atenționăm că Ucraina a renunțat la livrarea gazelor din Federația Rusă încă în 2015 și a început să procure gaze din Europa, inclusiv prin contracte spot. Remarcăm că tocmai acest sistem a determinat micșorarea treptată a prețurilor. Recent pentru populație prețurile au fost reduse cu peste 21 %! Alt exemplu este Bulgaria, care, în urma unor negocieri cu Gazprom și declararea intenției de a trece la formula spot, a obținut diminuarea prețurilor de achiziție a gazelor naturale cu 40 %”, a spus Năstase.

Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului.

Amintim că, toate rețelele de gazoducte din Moldova aparțin companiei MoldovaGaz controlată de concernul rusesc Gazprom din 1999, iar construcția gazoductului de alternative Iași-Chișinău ar fi fost artificial tergiversată pe parcursul mai multor ani.

Platforma DA consideră că Republica Moldova nu trebuie să mai fie vasala nimănui din cauza dependenței excesive de sursele energetice unilaterale și statul este obligat să asigure o marjă confortabilă de decizie atunci când e vorba de resursele energetice ale țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile