Logo Realitatea.md

Platforma DA, nemulțumită de viteza grupului de lucru pe problemele agricultorilor. „Întâlnirea de azi cu prim-ministru este una decisivă” (VIDEO)

14 August 2020, 13:49 // Politica

Platforma Demnitate și Adevăr se arată nemulțumită de viteza activității grupului de lucru creat de patru partide parlamentare pe problama agricultorilor. Cel puțin asta susține președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari, vicepreședinte al Parlamentului. Totodată, azi, cu începere de la ora 15:00, membrii grupului vor avea o întrevedere cu prim-ministrul Ion Chicu. Potrivit lui Slusari, ședința va fi una decisivă pentru a depista dacă există „măcar ceva dorință de a rezolva problemele agricultorilor”.

„Platforma DA nu este mulțumită de viteza activității grupului de lucru. Noi ne-am pus scopul ca într-o zi – două să elaborăm deciziile, să discutăm cu Guvernul și să începe am a [le] implementa. Mai ales că o parte din decizii țin de competența Parlamentului. Noi mergem încet. Azi mai mult de jumătate de zi e pierdută, ieri grupul de lucru și-a definitivat poziția pe mai multe subiecte. Chiar dacă am avut divergențe, dar pe mai multe subiecte am găsit numitor comun și venim cu propuneri comune care, în mod normal, trebuie discutate cât mai repede cu Guvernul și să fie elaborate proiecte de legi”, a declarat Alexandr Slusari în cadrul unui briefing de presă.  

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că se aștepta ca în dimineața acestei zile să aibă un schimb de opinii și săptămâna viitoare să fie convocată ședința Parlamentului pentru a „stinge focul”, adică, a-i „liniști pe agricultori care au lăsat lucrările care sunt, dar stau aici în soare și își cer drepturile”.

„Noi trebuie să fim rapizi, să fim pe potriva așteptărilor lor, să venim mai repede cu soluții. Dacă se urmărește ideea tărăgănării procesului și tragerea din timp, amânarea deciziei pentru septembrie, din start, noi spunem că Platforma DA nu va participa la așa ceva”, a comunicat Slusari.

El a mai menționat că, în urma insistențelor, grupul de lucru va avea azi, la 15:00 o întâlnire cu prim-ministrul Ion Chicu, care este una decisivă.

„Dacă acest dialog este pornit pentru bifare, pentru ca Igor Dodon să încerce să spună că iată patru partide neoligarhice s-au adunat, dacă e pentru PR-ul lui intern acest lucru, noi foarte curând terminăm asta. În jocuri politice, mai ales ale lui Igor Dodon, noi nu participăm. Noi am dat acordul să discutăm subiectul stringent – problemele agricultorilor.

Vedem că săptămâna aceasta, activitatea grupului de lucru după conținut era bună, dar viteza și reacția Guvernului nu este una potrivită. Dacă această tendință va continua mai departe, Platforma DA nu va permite să fie folosită. Sau noi rezolvăm ceea ce putem rezolva, sau mimarea dialogului nu ne este interesantă.

Întâlnirea de azi cu prim-ministru este una decisivă. Cred că o să fie foarte clar dacă există măcar ceva dorință de a rezolva repede problemele agricultorilor”, a conchis Slusari. 

În altă ordine de idei, vicepreședintele Parlamentului a menționat că „adevăratul organizator al protestelor agricultorilor este Guvernul”. Asta în condițiile în care, potrivit lui, începând cu primăvara acestui an, guvernarea nu a răspuns pe potriva așteptărilor agricultorilor și a ignorat doleanțele lor. Totodată, potrivit lui Slusari, „în spatele acestor oameni stau zeci de mii de angajați, cotași ai acestor fermieri etc.”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile