Logo Realitatea.md

Platforma DA propune aprobarea unei Declarații privind ilegalitățile regimului separatist (DOC)

14 Iulie 2020, 19:56 // Politica

O inițiativă legislativă care prevede aprobarea Declarației privind „ilegalitățile crase comise de regimul separatist și lipsa de reacție a guvernării” a fost depus astăzi la Parlament de deputatul Chiril Moțpan, în numele fracțiunii parlamentare Platforma DA. Potrivit deputatului, toți membrii fracțiunii au semnat acest proiect de lege și așteaptă ca parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, să ia atitudine față de cei care încalcă sistematic integritatea și suveranitatea țării.

Potrivit lui Chiril Moțpan, regimul separatist din regiunea transnistreană încalcă sistematic acordurile încheiate și atentează la drepturile cetățenilor, în primul rând – dreptul la libera circulație. Autoritățile responsabile ale Republicii Moldova nu au luat nicio atitudine fermă și nici măsuri eficiente pentru a stopa această situație. Din acest motiv, Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de reprezentant al tuturor cetățenilor ei, are obligația de a atrage atenția asupra situației prezente, a formula o evaluare consecventă a ei și a solicita organelor competente să ia măsurile de rigoare.

„Acesta este punctul de vedere expus în Declarația de față, pe care îl propunem tuturor membrilor Parlamentului Republicii Moldova, ca un test al consecvenței și demnității ce le-a mai rămas”, a adăugat deputatul.

Și Mișcarea Politică UNIREA a protestat astăzi la Varnița, Anenii Noi, în fața unui post ilegal instalat de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, pentru a sensibiliza opinia publică, dar și a pune presiune pe autoritățile Republicii Moldova pentru a acționa neîntârziat în privința redresării situației create cu premeditare de către regimul separatist.

Mișcarea cere deputaților de bună credință din Parlament să creeze o comisie parlamentară de anchetă pe acest subiect, pentru a apăra drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, care sunt împiedicați, inclusiv, să se deplaseze către propriile terenuri agricole. Potrivit Mișcării, instalarea ilegală a celor 37 de posturi obstrucționează libertatea de circulație a populației, care este intimidată și supusă controalelor contrar legii de către separatiști, pe teritoriul care este sub jurisdicția autorităților de la Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia