Logo Realitatea.md

Platforma DA propune votarea pe parcursul a două zile la alegerile parlamentare și cele prezidențiale, atât în țară, cât și peste hotare

27 Mai 2020, 09:56 // Politica

Deputatul Vasile Năstase a propus un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral, astfel încât alegerile parlamentare și cele prezidențiale să aibă loc două zile consecutiv, în zilele de sâmbătă și duminică. Potrivit lui, acest fapt ar permite tuturor alegătorilor să-și exercite dreptul de vot, atât cei aflați peste hotarele țării, cât și cei din interior, în condițiile unor restricții care ar putea fi impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, aflați în străinătate, și-au manifestat practic după fiecare alegeri nemulțumirea față de imposibilitatea de a-și exercita dreptul constituțional de vot, fie din cauza epuizării buletinelor de vot, fie din cauza expirării timpului votării, fie din cauza unor cozi interminabile”, se arată în nota informativă a proiectului de lege semnat de deputatul Platformei DA.

Potrivit lui, o experiență similară a fost introdusă în legislația română, cetățenii români din diaspora obținând posibilitatea de a putea vota pe parcursul a trei zile. Acest lucru a avut efecte pozitive – au fost lichidate cozile interminabile, s-a majorat numărul votanților, a fost înlesnită activitatea membrilor comisiilor, a tuturor actorilor implicați în organizarea scrutinului de peste hotarele țării.

Conform proiectului însă se propune:

  1. „Alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale au loc două zile consecutiv, de sâmbătă și de duminică, conform actului de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul țării și în străinătate”.
  2. „Alegerile locale și referendumurile republicane au loc într-o singură zi, de duminică, conform actului de stabilire a alegerilor”.

Acest lucru presupune că, dacă Parlamentu va accepta modificarea Codului Electoral în varianta propusă, nu doar cetățenii din afara țării vor putea vota pe parcursul a două zile, ci și cei aflați pe teritoriul țării. Potrivit lui Vasile Năstase, aceasta reiese din necesitatea de a crea „condiții de siguranță a sănătății alegătorilor”, care ar putea fi restrânși de a-și exerita dreptul la vot prin anumite măsuri restrictive, cum ar fi limitarea numărului maxim de persoane care se pot afla în incinta secției de votare, inclusiv necesitatea de a dezinfecta periodic spațiile respective.

„Din aceste considerente, precum și pentru a asigura egalitatea în drepturi a cetățenilor (din țară și de peste hotare), considerăm întemeiată inițiativa de a reglementa legislația pentru ca procesul de votare să se desfășoare două zile consecutiv”, se mai arată în nota informativă a proiectului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile