Logo Realitatea.md

Platforma DA vrea crearea unei comisii de anchetă, avându-l în vizor pe Igor Dodon: „Bahamas”, „kuliokul negru” ... (VIDEO)

21 Mai 2020, 09:41 // Politica

Fracțiunea Platforma DA propune crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe acte de corupție și îmbogățire ilicită, avându-l în vizor pe președintele Igor Dodon. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat și urmează să fie înregistrat la secretariatul Parlamentului. Anunțul a fost făcut de trei deputați din Platformă - Alexandru Slusari, Igor Munteanu și Dinu Plîngău. Potrivit lor, va fi o premieră, pentru că niciodată în istoria Republicii Moldova nu a fost inițiat un proces de sancționare a unui șef de stat. Documentul a fost semnat deocamdată doar de colegi, însă și-au exprimat speranța că până săptămâna viitoare vor acumula 51 de semnături necesare pentru a fi creată comisia.

„Fracțiunea Platformei DA cere crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Este un intrument bun pe care partidul l-a utilizat cu succes până acum, elucidând și alte ilegalități. Toți deputații Platformei DA au semnat deja proiectul de hotărâre și sperăm că până săptămâna viitoare, dar poate chiar vinerea curentă, să avem susținerea din partea a 51 de deputați. Considerăm că din această comisie trebuie să facă parte deputați cu reputație ireproșabilă și președintele să fie un reprezentant al Platformei”, a anunțat Alexandru Slusari într-un briefing de presă susținut azi-dimineața de la tribuna Parlamentului.

Deputații s-au referit în special la „Bahamas” și la „kuliokul negru”.

„Pe data de 18 mai 2020 întreaga societate a fost bulversată în urma apariției unor imagini video în care apare președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de cetățenii Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, figuranți în procese penale. În înregistrările video, cetățeanul Vlad Plahotniuc intenționa să-i transmită un pachet de culoare neagră președintelui. Cel din urmă l-a îndemnat să transmită acest pachet printr-o terță persoană și a specificat că acest pachet ar fi predestinat pentru „plata salariilor”. Din alte înregistrări video, în care apar cei trei, președintele îi sugerează lui Vlad Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea partidului. Aceste înregistrări video, care confirmă planarea unor suspiciuni de corupție, nu sunt unice. Președintele Republicii Moldova figurează și în alte scandaluri de corupție”, a declarat Dinu Plîngău.

„Nu trebuie să ne amăgim. Era vorba de o transmitere de bani. Un președinte care intră în exercițiul funcției, jurând loialitate, trebuie să fie un simbol al integrității. În condițiile în care există suspiciuni rezonabile ale unui comportament indecent, Parlamentul nu că are doar dreptul la inițierea unei anchete, ci obligația”, a adăugat Igor Munteanu.

Întrebați ce riscă Igor Dodon în cazul în care se vor confirma ilegalitățile în cadrul anchetei parlamentare, deputații au răspuns că încă se consultă cu specialiști. Ar fi câteva modalități de sancționare, cum ar fi civilă sau chiar și penală, dar pentru asta ar trebui să se implice Procuratura Generală. Totodată, nu este exclusă nici varianta de demitere drept sancționare a lui Igor Dodon.

Este de menționat că, tot astăzi, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat Procurorului General denunțul în care solicită anchetarea penală a cazului Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, cu atragerea la răspundere penală a acestora, dar și a tuturor persoanelor implicate în eventuale acte de corupție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile