Logo Realitatea.md

Platon, nestingherit, cu internet în celulă. A intervenit prin Skype în procesul său penal de la Kiev

13 August 2019, 16:24 // Societate

Pe 8 august 2019, la Curtea de Apel din Kiev a avut loc ședința de judecată în cadrul căreia a fost examinată plângerea avocaților din Ucraina a lui Veaceslav Platon (Кобалев) împotriva încheierii instanței de fond, prin care s-a respins contestarea împotriva deciziei de extrădare a Procuraturii Generale din Ucraina, din luna august 2016.

Responsabili din cadrul Secretariatului instanței au comunicat că în cadrul ședinței menționate de judecată de la Curtea de Apel din Kiev, prin intermediul avocaților săi, Veaceslav Platon (Кобалев), folosind un smartphone, a efectuat o intervenție video prin Skype, în care s-a adresat către instanță și participanții din proces și a expus poziția sa cu referire la extrădare.

Secretariatul Curții de Apel din Kiev a menționat că această intervenție video prin telefon s-a făcut la insistența avocaților lui Platon, fără a fi solicitată de instanță sau urmând procedurile speciale de asistență juridică interstatală aplicată în astfel de cazuri, prin intermediul Ministerelor de Justiție ale ambelor state.

Solicitat de Realitatea.md, Ministerul Justiției a RM a comunicat că în această perioadă au fost primite mai multe solicitări din străinătate pentru a asigura depunerea mărturiilor în procese de peste hotare, dar nu pot comunica despre care condamnați este vorba și nici în care penitenciare se află cei vizați.

Menționăm că, Statutul executării pedepsei de către condamnați prevede interdicția de a avea acces la internet sau deținerea de aparate audio-vizuale cu capacitate de înregistrare, mijloace de legătură (telefoane, telefoane mobile, radiotelefoane și stații radio).

Solicitați de Realitatea.md, surse (au solicitat expres anonimatul) din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-au comunicat că o asemenea situație este posibilă doar cu buna știință a administrației nemijlocite a penitenciarului și implicarea angajaților acestuia.

Totodată, în ceea ce ține de Veaceslav Platon, sursele noastre au comunicat că măsurile de securitate in privința acestuia au fost diminuate substanțial, iar aproximativ cu două zile înainte de prima vizită a deputatului Vladimir Țurcan la acesta, a fost dată indicația ca paza specială asigurată de batalionul Pantera din cadrul Ministerului Justiției să fie scoasă de lângă celula lui Platon. Responsabili din cadrul Detaşamentului cu Destinație Specială „Pantera” nu ne-au confirmat acest lucru și nici nu l-au infirmat, motivând că nu poate oferi astfel de informații și ne-a sfătuit să ne adresăm la serviciul de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care însă de două zile este indisponibil la telefon.

Amintim că în luna iulie 2017, Veaceslav Platon a fost acuzat într-un dosar penal că ar fi încercat să mituiască trei ofițeri din detașamentul cu destinație specială „Pantera”. Conform cauzei penale, Platon le-ar fi promis apartamente în capitală, automobile sau câte cinci mii de euro pentru a-i permite acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocații, dar și pentru a avea acces la un telefon mobil. 

Pentru cei interesați, Curtea de Apel din Kiev a dispus rejudecarea plângerii de către instanța de fond, iar data ședinței deocamdată nu se cunoaște.

Citeste tot despre: intervenție pe skype, Platon
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile