Logo Realitatea.md

Plecarea lui Kozak din Moldova a dat peste cap orarul Aeroportului Internațional Chișinău! Sute de pasageri ținuți la sol sau „în zbor”

21 Septembrie 2019, 18:41 // Actualitate

Sute de pasaeri care au trecut astăzi prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost nevoiți fie să aștepte la sol, fie să facă „cercuri” de asupra Moldovei. Totul din cauza plecării de la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Kozak. Astfel, pentru a face „culoar” delegației ruse, la amiaza zilei toate aterizările și decolările au fost amânate cu circa 20 de minute. 

Aeronava „Tupolev” din escadronul special al Federației Ruse (Special Flight Squadron), cu Dmitri Kozak și ceilalți membri ai delegației la bord, a decolat de pe pista Aeroportului Internațional Chișinău în jurul orei 13:45. Acest fapt a dat peste cap tot orarul decolărilor și aterizărilor care urmau a fi efectuate de operatorii de zbor în următoarea oră.

Astfel, deși urma să decoleze la 13:50, zborul Chișinău-Moscova (Domodedovo) al companiei Air Moldova a decolat la 13:56, cu 6 minute întârziere, zborul Air Moldova cu destinația Chișinău-Istanbul a decolat la 14:09, cu 9 minute întârziere.

De altă parte, zborul Lufthansa cu destinația Frankfurt-Chișinău, deși urma să aterizeze la 13:40, a fost nevoit să facă câteva cercuri de asupra raionului Anenii Noi, aterizând pe pista Aeroportului Internațional Chișinău abia la 13:54 - cu 14 minute mai târziu. Totodată, zborul Tarom București-Chișinău, urmând să aterizeze la 13:50, a aterizat la 14:00, zece minută făcând cercuri de asupra raionului Căușeni.

Aceste rețineri au dus și la întârzierea zborurilor retur. Astfel, zborul Chișinău-Frankfurt, programat pentru ora 14:25, a decolat de la Chișinău abia la 14:41, adică cu 16 minute mai târziu, iar cel spre București, programat pentru ora 14:20, a decolat abia la 14:44, deja cu 24 minute întârziere. 

Despre aceste rețineri a scris pe pagina sa de Facebook și fostul premier moldovean, omul de afaceri Ion Sturza. Extrem de critic la adresa actualei guvernări, acesta a atras atenția asupra schimbării opticii timp de doi ani, atunci când „Dima Rogozin era întors din zbor de către autoritățile de la Chișinău asistate de cele din România”, sub pretextul că numele lui figura în lista de sancțiuni a UE și reverinirea Moldovei la „parteneriatul strategic” cu Federația Rusă.

„Astăzi, pasagerii cursei Tarom (ce ironie!) au fost întorși din zbor și trimiși în zona de așteptare pentru aproximativ 20 min., ca să-i ofere „culoar” avionului lui Kozak! Un funcționăr de mâna a doua primit la Chișinău cu onoruri ca un șef de stat!

Din observațiile personale știu că cu cât țara e mai săracă, cu atât guvernanții sunt mai fanfaroni, iubesc privilegiile și hoardele de bodyguarzi. Dar fițele la moldoveni întrec orice măsură. Și nu e vorba doar de „onorurile” acordate lui Kozak.

În timpul vizitei anterioare la Chișinău am fost blocat minute în șir într-o intersecție, ca să treacă un înalt demnitar local. Cortegiul era însoțit de cinci(!) mașini de poliție și paza!”, a menționat Sturza în postarea sa.

Amintim că vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, a participat la Forumul Economic Moldo-Rus, desfășurat la Chișinău în perioada 19-21 septembrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile