Logo Realitatea.md

Plenara PCRM a decis! Vladimir Voronin nu va participa la alegerile prezidențiale. Formațiunea pledează pentru anticipate

05 Septembrie 2020, 17:01 // Politica

Partidul Comuniștilor și Vladimir Voronin nu vor participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. O decizie în acest sens a fost adoptată azi în timpul ședinței plenului Comitetului Centralal PCRM. „Formațiunea consideră alegerile prezidențiale din 2020 drept neconstituționale, și nu va participa la ele, așa cum nu a participat nici la alegerile analogice din anul 2016, din motive principiale”, se arată pe pagina web a PCRM.

foto: pcrm.md

În cadrul ședinței, care a avut loc în curtea sediului PCRM, în condițiile pandemiei cu COVID-19, Vladimir Voronin a dat citire unui raport i. Astfel, plenara PCRM a stabilit că „alegerile președintelui RM, din nou, ca și în 2016 au loc cu grave încălcări ale Constituției țării, iar candidații la funcția de președinte, care vor participa la alegeri, sunt pretendenți la funcția neconstituțională de președinte”.

În speță, comuniștii au reiterat că „modificarea procedurii de alegere a președintelui în 2016 a avut loc cu grave încălcări ale Constituției RM, oricare modificare a căreia este posibilă doar exclusiv în corespundere cu Capitolul VI al Constituției, pe calea exprimării voinței poporului, a unui referendum sau prin votul a celo puțin 2/3 din deputații în Parlament”.

La fel, comuniștii consideră că niciuna dintre problemele politice, economice sau sociale, „agravate până la limită în timpul conducerii președintelui neconstituțional” Igor Dodon și „a oricăror coaliții nu a fost și nu va fi rezolvată atât timp cât statul, Republica Moldova nu va depăși starea de stat capturat”, atât timp cât „aceste coaliții se vor afla la putere”.

„Alegerile prezidențiale neconstituționale anunțate pentru 1 noiembrie nu vor schimba această situație. Starea lucrurilor în Moldova poate fi schimbată doar prin alegeri parlamentare anticipate și restabilirea normelor constituționale privind alegere președintelui”, se mai spune în decizia Plenului PCRM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6943 0.3726%
USD USD 16.6336 0.0198%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0549 0.4359%
UAH UAH 0.5916 0.1354%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile