Logo Realitatea.md

Podarilov, eliberat de sub strajă. Curtea de Apel Chișinău a casat parțial sentința de condamnare la pușcărie a instanței de fond (DOC)

11 Iulie 2018, 08:10 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) - prin care Iurie Podarilov, fostul șef-adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele de drept ale Republicii Moldova pe un termen de 5 ani - a fost casată parțial.

Funcționarul s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău, fiind emisă o nouă decizie. Colegiul penal al celei de-a doua instanțe naționale, format din președintele ședinței de judecată Ludmila Ouș și judecătorii Liubovi Brînza și Galina Moscalciuc, și-au motivat-o public pe 3 mai 2018.

„Se admite cererea de apel înaintată de avocatul Iulian Grajdan în interesele inculpatului Podarilov Iurie împotriva sentinţei Judecătoriei Chişinău (sediul Centru) din data de 25 ianuarie 2018. Se casează sentinţa parţial şi se pronunţă o nouă hotărâre: i se stabileşte lui Podarilov Iurie pedeapsa în formă de închisoare pe un termen de 3 ani și 4 luni, în penitenciar de tip semiînchis cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele de drept ale Republicii Moldova pe un termen de 3 ani.

Se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii stabilite lui Podarilov Iurie pe o perioadă de probaţiune de 3 ani, eliberându-l de sub strajă imediat din sala de judecată dacă nu se află în arest pe alte cauze penale. În rest, sentinţa Judecătoriei Chişinău se menţine”, este decizia Curții de Apel Chișinău.

Curtea de Apel Chișinău a subliniat că instanța de fond a stabilit corect starea de fapt, care corespunde probelor din dosar, ajungând legal și motivat la concluzia recunoașterii fostului șef-adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane de comiterea infracțiunii, doar că i-a scăpat anumite abateri procesuale.

Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău:

Realitatea.md amintește că prima instanță l-a găsit vinovat pe Iurie Podarilov, care a fost reținut în februarie 2017 împreună cu un ofițer de urmărire penală din cadrul Centrului - Igor Fucedji.

Cei doi au pretins 30.000 de euro de la tatăl unui bărbat - cetățean al Ucrainei - sub pretextul că pot influența procurorii să înceteze urmărirea penală în privința fiului său învinuit de organizarea migrației ilegale. Tot tatăl a sesizat, ulterior, organele de drept, cerere care a servit temei pentru pornirea urmăririi penale.

Cazul migrației ilegale este cunoscut din vara anului 2015, înainte de arestul lui Iurie Podarilov, când a fost susținută o conferință de presă, unde s-a informat despre exploatarea unor copii germani în scopuri științifice.

Aceștia erau aduși în Moldova pentru a fi supuși unor teste. Le erau introduse preparate psihotrope noi cu un efect puternic, care nu erau înregistrate la Agenția Medicamentelor a Republicii Moldova - substanță activă ce putea fi administrată exclusiv sub supravegherea unor medici de profil și doar în condiții de staționar. Totul avea loc sub paravanul unui proiect.

Atunci, fusese reținut ucraineanul, care implementa proiectul în Moldova sub protecția Organizației germane „GegenStrom”. Anume el, prin banii transmiși angajaților Centrului de către tatăl său, urma să scape de urmările penală. În total, în cauza sa, ar fi fost estorcați peste 70.000 mii de euro, de către o serie de angajați ai Centrului, procurori și alții.

Iurie Podarilov nu și-a recunoscut vinovăția, declarând că, de fapt, ofițerul a discutat cu tatăl ucraineanului. Presa a scris, anterior, că Igor Fucedji, a fost amendat în iunie 2017 cu 200 mii de lei de prima instanță.

Ulterior, în baza recursului procurorului, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea și l-a condamnat pe ofițer la 3 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Potrivit unor surse, până la pronunțarea deciziei, ofițerul a reușit să fugă din țară.

De menționat că decizia Curții de Apel Chișinău este susceptibilă de a fi pusă în executare din momentul adoptării, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 30 de zile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6943 0.3726%
USD USD 16.6336 0.0198%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0549 0.4359%
UAH UAH 0.5916 0.1354%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile