Logo Realitatea.md

Poligamia în Moldova - ilegală, dar nu imposibilă! Cum un moldovean ar putea fi căsătorit concomitent cu DOUĂ sau mai multe persoane

05 Septembrie 2016, 13:43 // Societate
// Autor:  
Tatiana Marcu

În Republica Moldova poligamia nu este permisă, însă, un cetățean al țării noastre ar putea fi căsătorit de două sau mai multe ori în același timp. Aceasta este posibil dacă persoana deține cetățenia și altor state. Realitatea.md a anchetat și constatat că instituțiile de stat competente nu pot să verifice acest fapt.

Foto: zzn.fr

Solicitat de Realitatea.md, directorul general al Serviciului Stare Civilă, Lucia Ciobanu, a confirmat faptul că instituția pe care o reprezintă nu poate să verifice dacă un cetățean al Republicii Moldova este căsătorit în altă țară deținând altă cetățenie.

„Într-adevăr, nu putem verifica această informație. Noi putem verifica doar dacă cetățeanul Republicii Moldova este sau a fost căsătorit pe teritoriul țării noastre. Totodată, putem verifica dacă o persoană străină, care nu deține cetățenia Republicii Moldova, dar vrea să se căsătorească cu o persoană a țării noastre, a fost sau este căsătorită în alt stat. Pentru aceasta, persoana poate solicita Certificatul de capacitate matriomonială, care este documentul ce confirmă dreptul persoanei la încheierea căsătoriei în conformitate cu legislaţia statului al cărui cetăţean este, acesta fiind eliberat în baza actelor de stare civilă întocmite pe numele lui. Unele țări transmit această informație. Însă, nu putem să cunoaștem dacă un cetățean al Republicii Moldova, care deține și alte cetățenii ale altor state, cum ar fi România sau Ucraina, este căsătorit în țările respective. Rezultă că ar putea fi căsătorit în mai multe țări, inclusiv Republica Moldova”, a menționat Ciobanu.

Întrebată dacă altă instituție de stat ar putea verifica această informație, Lucia Ciobanu a subliniat că Serviciul Stare Civilă este instituția autorizată în acest caz.  

Totuși, am decis să aflăm la Poliție dacă este o evidență sau statistică a persoanelor, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost depistate că mai sunt căsătorite în alte țări cu altă cetățenie. Șefa Serviciului de presă al Inspectoratului General al Poliției, Tamara Procopie, a declarat că nu este asemenea statistică și nici nu au avut vreun caz depistat pe acest subiect.  

Realitatea.md menționează că înregistrarea actului de căsătorie are loc în baza declaraţiei de căsătorie, care se depune personal de către viitorii soţi în formă scrisă la organul de stare civilă. Nu este permisă depunerea declaraţiei de căsătorie prin reprezentanţă sau la alt organ de stare civilă decît cel la care urmează a fi oficiată căsătoria. Pentru aceasta sunt necesare actele de identitate și certificatele de naștere a viitorilor soți și după caz, dovada privind desfacerea sau încetarea căsătoriei anterioare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile