Logo Realitatea.md

Poliția a lansat o hartă interactivă online, unde puteți să semnalați acte de huliganism, violență, parcări neautorizare sau alte încălcări (VIDEO)

22 August 2018, 11:52 // Societate

Dacă ați fost martor sau victimă a unei ilegalități, puteți informa oamenii legii prin intermediul unei hărți interactive online, lansată azi de Inspectoratul General de Poliție (IGP). Harta este integrată pe site-ul IGP.

Potrivit șefului IGP, Alexandru Pînzari, această hartă va ajuta angajații organelor de drept să vizualizeze locurile unde este risc sporit de producere a infracțiunilor și, datorită acestor semnalări, Poliția va afla mult mai rapid despre încălcările sau neregulile depistate de cetățeni, iar suprapunându-le cu statistica proprie, va putea să-și direcționeze forțele, în regiunile indicate, pentru înlăturarea acestora.

„Această platformă este inspirată din experiența poliției poloneze care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publicii, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020”, a declarat în cadrul conferinței de lansare a platforme șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Harta este accesibilă de pe calculator, tabletă sau smartphone, iar pe viitor, va fi dezvoltată și o aplicație mobilă, care va stabili geolocația utilizatorului și va putea fi utilizată și offline. 

Pentru a sesiza o încălcare a legii, accesați amenintari.politia.md, selectați locația și tipul încălcării și data și ora. De asemenea, puteți încărca imagini foto sau video. 

Totuși, această aplicație nu substituie apelurile la serviciul de urgență, așa că, în cazuri de excepționale, e necesar să apelați la 112.

„De asemenea, pe această platformă nu pot fi făcute diferite sesizări privind comiterea unei infracțiuni, așa cum această platformă este una anonimă cu caracter informativ. Pentru a denunța o infracțiune rugăm cetățenii să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție”, precizează repezentanții IGP.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile