Logo Realitatea.md

Politicieni, miniștri, lideri de partid, deputați etc. Reacțiile curg gârlă după decizia CCM

23 Februarie 2021, 17:28 // Politica

După decizia de astăzi a Curții Constituționale politicienii își expun părerea și vin cu diverse reacție la cele dictate de Înalta Curte. Unii vin cu îndemnuri, alții cu propuneri, iar alții doar cu unele critici.

Vă prezentăm mai jos reacțiile unor politicieni, miniștri, deputați lideri de partide.

Deputatul Pro Moldova Adrian Candu: „Acum că Înalta Curte ne-a explicat cine are dreptul să înainteze candidatul, să sperăm că vom avansa în acest proces, care s-a dovedit a fi extrem de anevoios de această dată și se întinde deja a treia lună de (ne)instituire a unui Guvern. Incertitudinea omoară toate perspectivele și ar fi bine ca toți actorii implicați în nominalizare și desemnare să înțeleagă, în sfârșit, acest lucru”.

Ministrul Justiției în exercițiu Fadei Nagacevschi: Suntem republică parlamentară. Sper să nu uite de asta Președintele RM”.

Președintele Platformei DA Andrei Năstase: Platforma Demnitate și Adevăr militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern de profil pro-european responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția Republicii Moldova. Platforma Demnitate și Adevăr constată că prin mimarea procedurilor constituționale și eludarea Constituției, declanșarea alegerilor anticipate imediate a eșuat.

În aceste circumstanțe, Platforma Demnitate și Adevăr își reiterează poziția oficială de a-şi asuma un guvern minoritar de profil pro-european, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme ale oamenilor și ale țării, respectiv să organizeze alegeri anticipate libere și corecte. În acest sens, Platforma Demnitate și Adevăr cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată. Platforma Demnitate și Adevăr își asumă misiunea de a găsi soluții, de a scoate țara din criza generalizată în care se află și de a organiza exemplar viitoarele alegeri parlamentare”.

Deputat PSRM Bogdan Țîrdea:Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu. Decizia prezidențială de a refuza desemnarea unui candidat propus de majoritatea parlamentară a fost declarată ilegală. Conform informațiilor noastre, Curtea Constituțională a fost supus unei presiuni fără precedent din partea ambasadorilor. Ambasadorii au cerut să recunoască decretul Sandu”.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” și Platforma parlamentară „Pentru Moldova” a reiterat necesitatea învestirii unui guvern cu atribuții depline, care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă țara. „Hotărârea Curții Constituționale confirmă ceea ce era evident. Președintele Maia Sandu a încălcat vădit și conștient norma constituțională, ceea ce reprezintă un abuz grav și un precedent periculos. Din păcate, această practică vicioasă, când interesele de grup și de partid prevalează în raport cu Legea și practica juridică, capătă noi proporții și riscă să spulbere și ultima umbră de încredere în instituțiile statului și în procesul democratic”, se arată într-o declarație trimisă presei.

Amintim că, astăzi Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița, obligând președinta țării și partidele să recurgă la consultări politice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile