Logo Realitatea.md

Politicienii cu cele mai agresive discursuri. Dodon, Șor și Tauber – în capul listei // Raport Promo-LEX

27 Noiembrie 2018, 11:51 // Politica

În 42% din cazuri, discursul de ură este folosit în politică. Asta reiese dintr-un raport realizat de Asociația Promo-LEX. Cele mai agresive discursuri politice au venit de la Ilan Șor, Igor Dodon și Marina Tauber. Potrivit autorilor, ura și discriminarea promovată de politicieni este periculoasă nu doar pentru impactului mediatic și tensionarea societății, dar și datorită efectelor pe termen lung. Fapt confirmat și de mecanismele internaționale în drepturilor omului (ECRI sau OSCE).

Foto: prageru.com

Unul din cele mai agresive discursuri aparține liderului Partidului ”ȘOR” – Ilan Șor. În cadrul unei manifestații publice, acesta s-a adresat oponenților săi politici: partidelor PAS și PPDA și liderilor– Maia Sandu și Andrei Năstase, folosind etichetări, precum ”șoareci” și ”animale”, dar și violența fizică: "Sunt niște nemernici, îi vom zdrobi ca pe șoarecii", "Sunteți niște răufăcători și fiare, vă vom strangula, da? Da (reacția publicului)", "Sunt niște animale și îi vom pedepsi", "Vreau să mă adresez la acest nenorocit, care este în această sală", "Vă distrugem, vă băgăm sub plintă", "Nemernici, ticăloși, nenorociți - îi zdrobim, strangulăm", "Vom strivi acești șoareci? Da (reacția publicului)", a declarat Ilan Șor.

Mai mult decât atât, în cadrul unei manifestații publice organizate de partidul ”ȘOR", membrii și simpatizanții formațiunii au ieșit cu mături, iar vicepreședinta partidului, Marina Tauber, a amenințat participanții la eveniment cu mătura: ”Noi vă dăm 2 minute pentru a părăsi clădirea. Sunteți bărbați? Plecați de aici, javrelor!”, ”Polițiști, scoateți murdăria și gunoiul acesta afară! Nenorociților, afară! ”Ticăloșilor, ieșiți afară și închideți fereastra. Fereastra aceea este tot a noastră. Aerul e al nostru. Nu furați aerul nostru. Nenorociților, plecați din oraș”, a spus Marina Tauber.

În lista celor care folosesc discursuri periculoase este și Igor Dodon. Președintele țării a utilizat discursul de ură în 19 subiecte din agenda sa publică. Mai exact, acesta s-a referit la unionism, apărarea statalității RM și limba moldovenească. Protecția familiei tradiționale și a valorilor creștine au fost și ele reiterate: ”Oponenții noștri – ai statalității – în ce lovesc ei cel mai des în ultimii ani? Ei lovesc în istorie, în religie și în tradițiile noastre, în familia noastră. Ei vin cu istoria altor state, vin cu încercarea denigrării Bisericii în Moldova, vin cu înregistrarea minorităților sexuale. În opinia mea, dacă o să permitem asta, va fi distrusă statalitatea, pilonii pe care se sprijină statul nostru. Noi o să luptăm și cu hoții, și cu unioniștii.”, a declarat șeful statului.

Dumitru Sliusarenco, autorul raportului, recomandă îmbunătățirea cadrului legislativ care, în prezent, nu este capabil să sancționeze eficient discursul de ură: „Deficiențele legislației și lipsa mecanismelor este deosebit de pronunțată în context electoral, în care discursul de ură este complet necontrolat”, spune avocatul Promo-LEX.

De asemenea, autorul recomandă partidelor politice și politicienilor să adopte coduri de conduită pentru a interzice retorica urii.

Iar mass-media este rugată să reflecte prudent aceste cazuri și să se abțină de la stereotipuri și prejudecăți în materialele jurnalistice, a menționat autorul.

Raportul a fost realizat de Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova. În total, în urma unei monitorizări timp de 181 de zile, au fost înregistrate 153 de cazuri de discurs de ură în context politic.

Mai jos găsiți Raportul integral realizat de Promo-LEX:

Promo-LEX prezintă Raportul ”Discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media din Republica Moldova”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5425 -0.3193%
USD USD 17.4980 -0.6484%
RUB RUB 0.2549 2.1643%
RON RON 4.0349 -0.2867%
UAH UAH 0.6531 -0.3965%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile