Logo Realitatea.md

Pompierii au stins, în ultimele 24 de ore, 76 de incendii de vegetație care au afectat peste o mie de hectare de teren (VIDEO)

05 Martie 2019, 16:58 // Societate

În ultimele 24 de ore, pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la lichidarea a 76 de focare de vegetație în mai multe localități din țară. Conform datelor operative, incendiile de vegetație au distrus 1102 ha de teren. 

Mai multe suprafețe arse au fost înregistrate în mun.Chișinău, inclusiv în satele Trușeni și Grătiești unde focul a nimicit câte 5 ha de teren. În partea centrală a țării focul a distrus 10 ha de teren în raionul Hâncești, 25 ha în raionul Ungheni, dar și peste 20 ha în raionului Călărași.

Totodată, mai multe hectare de vegetație uscată au fost stinse de pompieri în zona de sud. Salvatorii au intervenit la Cahul pentru a stinge 15 ha de iarbă uscată în satul Lopățica, peste 17 ha în satul Crihana Veche, dar și 5 ha în satul Slobozia Mare a raionului Cahul. Astfel de intervenții au avut loc la Edineț, Bălți, Fălești și Soroca.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI atenţionează populaţia, că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale, poate aduce pagube materiale și afectează mediul înconjurător. Pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată și deșeurile menajere în apropierea spațiilor forestiere și de locuit. În condiţii de umiditate redusă şi vânt, focarele de ardere se pot răspândi cu ușurință, afectând spaţii extinse.

Angajații IGSU recomandă ca arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să se execute cu respectarea unor măsuri de prevenire a incendiilor, în zone care să nu permită răspândirea focului la construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport a gazelor naturale, produsele inflamabile sau alte bunuri materiale. În caz de necesitate, salvatorii recomandă desfăşurarea arderii numai pe timp de zi cu asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul 112. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile