Logo Realitatea.md

Popescu a prins curaj abia la Chișinău. Cum îi răspunde diplomatul lui Lavrov referitor la menținerea limbii ruse în Moldova (VIDEO)

12 Septembrie 2019, 12:57 // Actualitate

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, nu crede că funcționarea limbii ruse și a mass-media ruse pe teritoriul Republicii Moldova s-ar ciocni de probleme. Declarația a fost făcută abia astăzi de către Popescu la Chișinău, chiar dacă ieri, în timpul conferinței de la Moscova, nu a reacționat la solicitarea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a cerut ca limba rusă să îşi menţină poziţiile pe teritoriul Republicii Moldova, iar activitatea mass mediei ruse să nu fie obstrucționată.

Foto Simbol: stiri.md

„Știți bine, în Republica Moldova nu există probleme legate de funcționarea limbii ruse, funcționarea mass-media de limbă rusă, în modul cum interacționează oamenii pe stradă sau în instituțiile de învățământ. Noi nu credem că limba rusă se ciocnește de careva probleme pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu, într-o conferință de presă susținută la Chișinău, în cadrul căreia a făcut totalul vizitelor sale de la Kiev și Moscova.

Ministrul de Externe moldovean a dat de înțeles că omologul său rus a cerut Moldovei să anuleze legea antipropagandă adoptată în 2018, pentru a ne proteja spațiul informațional de manipulările și știrile false venite din partea presei din Federația Rusă.

„Legile sunt adoptate și modificate în Parlament și, la această etapă, nu văd nici măcar teoretic o majoritate parlamentară care ar anula această lege”, a spus Popescu în acest context.

Potrivit lui Popescu, vizita sa de la Moscova s-a axat prioritar pe normalizarea și restabilirea dialogului dintre cele două state, precum și pentru promovarea intereselor Republicii Moldova. Printre subiectele abordate cu reprezentanții Federației Ruse s-au numărat deblocarea și relansarea relațiilor economice, în condițiile în care în anul trecut doar 8% dintre exporturile moldovenești au ajuns pe piața rusă, acordurile privind protecția socială a cetățenilor moldoveni, care se află la muncă în Rusia, inclusiv recunoașterea actelor de studii și a permiselor de conducere eliberate la Chișinău, eliminarea tarifelor de roaming între cele două state etc.

În aceeași ordine de idei, ministrul de Externe moldovean a declarat că, „Guvernul nu își schimbă poziția de abordare a Uniunii Economice Asiatice, însă își dorește revenirea la un regim comercial cu Federația Rusă în baza acordului de schimb cu CSI semnat în 2012”.

Citeste tot despre: Lavrov, limba rusă, Popescu, reacție, vizită
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile