Logo Realitatea.md

Popularizarea domeniului IT în rândul tinerelor din Moldova. 40 de fete din zece regiuni ale țării au participat la Tabăra GirlsGoIT (FOTO, VIDEO)

09 August 2016, 10:54 // Societate

40 de tinere cu vârste cuprinse între 16 și 20 ani, originare din 10 regiuni ale Moldovei, și-au dezvoltat abilitățile IT și digitale în cadrul Taberei GirlsGoIT, ediția 2016, care s-a desfășurat în perioada 23-31 iulie curent la Vadul lui Vodă, stațiunea IT Relax. „Participantele au învățat aici cum să facă proiecte pentru școală, cum să organizeze activități de grup, cum să construiască un site web, cum să facă codificările unui program, dar și limbaje de programare, cum ar fi HTML, CSS, Jango etc.”, spune Abayomi Ogundipe, manager de proiect, TEKEDU.

Potrivit lui Abayomi Ogundipe, motivul pentru care a fost organizată tabăra este de a le oferi tinerelor abilități de comunicare: „Ne dorim ca fetele nu doar să învețe IT, dar și să devină lidere. Tinerele au studiat, de asemenea, managementul de proiect și au lucrat la activități strategice, pentru a implica mai multe fete din localitățile lor de baștină, care să preia de la ele abilitățile obținute aici”, susține managerul de proiect, TEKEDU.

Pe parcursul celor 9 zile ale evenimentului, participantele au beneficiat de traininguri specializate pentru a-și dezvolta abilitățile IT și, în același timp, și-au cultivat deprinderile necesare pentru a putea preda la un nivel începător cele învățate. Scopul proiectului, potrivit oganizatorilor, este de a populariza domeniul IT în rândul fetelor și de a le inspira să-și aleagă o carieră în acest domeniu, pentru a-și extinde oportunitățile de angajare în economia digitală.

Stephanie Chetraru, Director interimar, Misiunea USAID Moldova: „Cu fiecare an noi creștem. Când zic „noi” mă refer la oamenii din Moldova cu care lucrăm, cei din sfera IT, asociații de business, Guvernul. Lucrăm cu oameni care sunt entuziasmați și care vor să învețe. Am evoluat considerbail și vom continua să mergem înainte. Când văd astfel de tabere, știu la sigur că Moldova are necesarul să reușească.”

Participantele la tabără au format grupuri în funcție de regiunile de unde vin și au dezvoltat câte o aplicație web pentru școlile din regiunile lor, dar și planuri de acțiuni strategice pentru cluburile locale, unde își vor împărtăși experiența și cunoștințele în domeniul IT și digital cu alte tinere din localitățile de baștină.

Rodica Oprea, Rezina: „Proiectul nostru a constat în construirea unui site web pentru școală. Pentru mine, tabăra aceasta a fost o experiență foarte nouă. Niciodată nu m-am gândit să merg în domeniul IT, însă mi-am zis să încerc, pentru că îmi va deschide o nouă cale. Opinia mea este că tabăra „Girls Go IT” este o oportunitate foarte bună pentru ca fetele să-și dezvolte abilitățile, pentru că fiecare fată care dorește să ajungă cineva, nu neapărat în domeniul IT, poate să se ridice pe o treaptă mai înaltă în orice domeniu. Aș vrea să le sugerez tuturor fetelor să aplice la această tabără, pentru că e foarte utilă.”

Irina Selezniova, Comrat, UTA Găgăuzia: „Noi avem 3 idei de proiect. Ne-am inspirat foarte mult din ceea ce se petrece aici și am vrea ca și în regiunea noastră să existe un proiect sau eveniment similar. La început, am vrea să facem un fel de lecții deschise în diferite școli din Comrat și să invităm experte din domeniul IT, care ar putea deveni o inspirație pentru alte fete. De multe ori, dacă ești fată, te și temi să te apropii de un computer, îți zici că asta nu e de competența ta, că de acest lucru se ocupă băieții. Noi vrem să înlăturăm acest stereoptip și am denumit proiectul nostru „Stereotipul Ctrl+Alt+Shift+Delete”. Ca urmare a acestui proiect, desigur că ne dorim un Boot Camp, unde fetele vor învăța totul despre programare”.

Daniela Pucicov, proiectul „Single Girls Go IT”, Ștefan Vodă: „Ceea ce urmează să facem atunci când revenim de la tabără – avem 3 mini proiecte: unul va fi un club pentru tinerii din localitate, în cadrul căruia planificăm să învățăm tinerii să folosească calculatorul la un nivel mai înalt, precum și să lucreze cu web-ul. După asta urmează un curs intensiv de 7 zile cu specialiști IT din Chișinău, unde noi vrem ca ei să învețe HTML, CSS și Python, adică ceea ce am învățat noi aici, la tabără. Iar apoi urmează partea cea mai faină, ca o provocare. Se va numi „Builder Challenge”, iar fiecare club local va crea o mini aplicație, folosind cunoștințele pe care le-a căpătat în acele 7 zile de training, iar atunci când aplicația va fi gata, ei provoca o altă echipă să creeze o aplicație similară. După tabără am înțeles că eu aș vrea să-mi aleg o carieră în acest domeniu, aici chiar mi-a fost schimbată viziunea despre ce vreau eu să fac în viață”.

Tabăra GirlsGoIT este o inițiativa comună a TEKEDU, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, UN Women Moldova, Centrul de guvernare electronică, Programul Novateca și Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC).

Programul GirlsGoIT este susținut financiar de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și alți parteneri. GirlsGoIT a fost inițiat în 2015 de către TEKEDU și a adunat la prima ediție 38 de fete din 18 regiuni. În rezultat au fost create 4 cluburi locale în Ungheni, Sălcuța, Călărași și Chișinau. În martie 2015 lista a fost completată cu alte 7 cluburi locale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile