Logo Realitatea.md

Posturi ilegale de control puse de separatiști în sate din jurisdicția Moldovei. Cedarea a trei sate Tiraspolului ar fi fost discutată de Dodon și Krasnoselski (VIDEO)

23 Iunie 2020, 18:21 // Actualitate

Noi posturi ilegale de control au fost intalate recent la intrarea în satele Vasilievca, Roghi și Corjova, aflate sub jurisdicția Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților de la Tiraspol acestea au fost instalate în contextul pandemiei de coronavirus și l-au asigurat pe reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE, Thomas Mayr Harting, care a efectuat acum câteva zile o vizită la Chișinău și Tiraspol că acestea vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control. De altă parte, unele voci susțin că președintele Igor Dodon a cedat cele trei localități autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului. 

Totul a început după ce unor sate moldovenești li s-au ridicat unele restricții legate de pandemia COVID-19, iar trei sate au fost ignorate de autoritățile moldovenești, fiind vorba despre Vasilievca, Roghi și Corjova. În context, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, reprezentant al Partidului Socialiștilor, a declarat pe 16 iunie că acele trei localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”.

Totodată, potrivit lui, acest lucru s-ar fi decis între președintele Republicii Moldova Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Igor Dodon și președintele socialist al raionului Dubăsari, Grigore Filipov

De altă parte, fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța, originar din Holercani, localitate amplasată pe malul drept al Nistrului, acuză că, în timp ce președintele Igor Dodon se află la Moscova unde urmează să participe la Parada din Piața Roșie din 24 iunie, „omuleții verzi deja instalează posturi de control și pe teritoriul aflat sub jurisdicția Republicii Moldova”.

„Guvernarea actuală nu face nimic, chiar mai rău, încurajează instalarea lor”, a scris el pe pagina sa de Facebook unde a transmis live deplasarea, alături de mai mulți combatanți ai conflictului de pe Nistru la unul din aceste posturi ilegale, instalate în Roghi din stânga Nistrului, dar aflat oficial sub jurisdicția Republicii Moldova.

Vedeți și: Thomas Mayr Harting, în a treia vizită la noi. Cele 37 de posturi instalate ilegal de Tiraspol obstrucționează securitatea în regiune

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile