Logo Realitatea.md

Posturile de control pietonal de la Otaci, modernizate până la toamnă. Serviciul Vamal demarează un nou proiect de reabilitare (FOTO)

28 Martie 2019, 10:36 // Economie

Până în toamna acestui an, Serviciul Vamal va da în exploatare două noi posturi de control pietonal, reconstruite conform celor mai riguroase standarde. Este vorba despre posturile pentru pietoni de la vama Otaci, pe unde în o singură săptămână trec peste 40.000 de persoane.

Serviciul Vamal a elaborat deja schița de proiect, care a fost prezentată în cadrul unei ședințe convocate de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Schița va fi aprobată, urmând a fi demarate lucrările de proiectare și respectiv, de construcție.

Schița de proiect:

De noi încăperi de lucru și control vor beneficia atât vameșii, cât și polițiștii de frontieră. În prezent, aceștia activează în niște gherete construite mai bine de 15 ani în urmă, care sunt deja deteriorate. Mai mult, una dintre ele riscă chiar să se prăbușească în râul Nistru din cauza fundamentului care e pe cale să cedeze.

Într-o stare deplorabilă se află și mobilierul, care, la fel, va fi înlocuit cu unul nou.

Așa arată acum postul de control de la Otaci:

Noile condiții vor spori și confortul pietonilor, care vor fi verificați în spații extinse și acoperite.

Tot pentru confortul călătorilor, la vama Otaci va fi dat în exploatare și un nou bloc sanitar. Acesta va dispune de toate condițiile necesare, urmând a fi adaptat și pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, proiectul noii construcții prevede și dotarea cu măsuțe pentru înfășat.

Măsurile enumerate se încadrează într-un proiect complex de modernizare a acestui  post, care înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic la frontiera cu Ucraina. Săptămânal, acesta este traversat de circa 7.000 de unități de transport.

Acestea vin să completeze alte lucrări de reabilitare inițiate de Serviciul Vamal în ultimii doi ani pentru sporirea nivelului de confort al participanților la traficul transfrontalier și accelerarea trecerii frontierei.

În decembrie 2017, a fost dată în exploatare zona de control vamal pentru autocamioane, construită la 1,5 km distanță de postul de frontieră.

Astfel, toate procedurile sunt efectuate în această zonă de control, fapt ce a eliminat aglomerările de autocamioane din vama Otaci.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile