Logo Realitatea.md

Powehi, numele ales oficial pentru gaura neagră. Ce înseamnă

12 Aprilie 2019, 16:05 // Life

„Powehi” este numele oficial al găurii negre, reprezentate într-o imagine pentru prima dată în istorie. Acesta a fost propus de către un profesor lingvist de la Universitatea Hawaii-Hilo, Larry Kimura.

Foto: businessinsider.com

Numele „powehi” înseamnă „adorata creaţie întunecată” sau „sursa întenucată a creaţiei fără sfârşit”. Numele provine de la Kumulipo, un cântec hawaiian din secolul al XVIII-lea. „Po” este sursa întunecată a creaţiei nesfârşite, în timp ce „wehi” înseamnă a primi laude, transmite Mediafax.

„Este un adevărat privilegiu să ofer un nume hawaiian acestui moment istoric şi înseamnă foarte mult, atât pentru mine, cât şi pentru strămoşii mei”, spune Kimura, printr-un comunicat de presă.

Prima imagine din lume cu o gaură neagră a fost dezvăluită miercuri, aceasta fiind realizată cu date colectate de la opt telescoape.

Un nume hawaiian a fost justificat prin faptul că două dintre telescoape se află în Hawaii, susţin astronomii. „Imediat cum am aflat, am fost şocată”, a declarat Jessica Dempsey, director adjunct al Telescopului Clerk Maxwell din Mauna Kea.

Dempsey se numără printre cei 200 de cercetători care au lucrat la realizarea primei imagini cu o gaură neagră, aceasta aflându-se în Galaxia M87, la distanţa de aproape 54 de milioane de ani-lumină.

De asemenea, Dempsey susţine că numele „Powehi” este o alegere excelentă, având în vedere explicaţia ştiinţifică oferită de Kimura. „Am descris ce am văzut, iar această gaură neagră emana lumină şi ilumina întunericul din jur. În acel moment, Kimura a propus numele”, adaugă Dempsey.

Citeste tot despre: cosmos, gaura neagră, powehi, spatiu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile