Logo Realitatea.md

POZA care ar putea duce la excluderea lui Năstase din cursa electorală! Un partid a cerut deja asta

02 Octombrie 2019, 19:03 // Stiri

Președintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” și candidatul comun al Blocului electoral „ACUM” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Andrei Năstase ar putea fi exclus din campania pentru șefia Capitalei. Asta după ce, într-un ziar achitat din „fondul electoral”, Năstase apare alături de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Partidul „Democrația Acasă” a văzut ziarul și solicită anularea înregistrării liderului PPDA pentru încălcarea interdicției legale impuse concurenților electorali de a apărea, sub orice formă, alături de persoane oficiale străine.

Potrivit Contestației depuse la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău, nr. 1, de către concurentul electoral Partidul „Democrația Acasă”, la data de 1 octombrie, „Blocul Electoral „ACUM – DA - PAS” a distribuit în orașul Chișinău un ziar de 8 pagini achitat din contul „Fond electoral” și care conține artiole cu tentă electorală și care au menirea să determine alegătorii din municipiul Chișinău să voteze candidatura lui Andrei Năstase

La pagina nr. 8 a ziarului este prezentat un material de agitație electorală cu titlul „Joseph Daul, președintele PPE: Platforma Demnitate și Adevăr joacă un rol foarte important în acest moment”. Articolul relevă opinia oficialului european cu privire la personalitatea candidatului Andrei Năstase. Totodată, articolul mai conține și o fotografie unde apare oficialul european Joseph Daul și candidatul la funcția de Primar General al mun. Chișinău, Andrei Năstase”, se arată în contestație.

„Democrația Acasă” consideră că echipa lui Năstase încălcă articolul 52, alin. (3) din Codul electoral, care „interzice concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală”, în timp ce alineatul 8 al aceluiași articol stabilește că interdicția de a utiliza în promovarea candidatului „imaginea unor persoane oficiale străine”.

„Astfel, susținem că prin distribuirea materialelor de agitație electorală unde este publicată o fotografie în care apare candidatul Andrei Năstase și Joseph Daul, care este o persoană oficială străină, precum și prin publicarea unui material în care oficialul european vorbește despre calitățile candidatului Andrei Năstase reprezintă o încălcare gravă a legislaței electorale, fapt care este sancționat de lege cu anularea înregistrării”, se mai arată în contestația „DA” depusă la CECE Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1295 -0.5112%
USD USD 17.6496 -0.3095%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0056 -0.7385%
UAH UAH 0.7221 -0.2211%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile