Logo Realitatea.md

Poziția Președinției față de conflictul Rusia-Ucraina: ”Sperăm că acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave”

28 Noiembrie 2018, 13:21 // Actualitate

Președinția a venit cu o reacție referitor ”la tensiunile recente pe dimensiunea ruso-ucraineană”. La trei zile de la incident, consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi scrie pe pagina sa de Facebook că ”se analizează foarte atent situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru a exclude și a preîntîmpina orice provocări”.

De asemenea, Maxim Lebedinschi scrie că ”orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă”, iar ”acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regională și își va găsi o rezolvare politică pașnic”.


Amintim că în urma situației create în Ucraina, a fost constituit un grup de lucru interinstituțional responsabil de monitorizarea continuă a evoluțiilor și întreprinderea acțiunilor ce se impun, în cadrul căruia au fot incluși conducătorii autorităților naționale relevante. În calitate de președinte al grupului de lucru a fost desemnată Viceprim-ministrul pentru reintegrare Cristina Lesnic. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe organizată ieri la Guvern.

Premierul Pavel Filip și-a exprimat îngrijorarea față de escaladarea dramatică a tensiunilor dintre Moscova și Kiev, menționând în cadrul unui briefing de presă că ”Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federației Ruse”.

Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în unele regiuni ale Ucrainei, inclusiv în Vinița și Odessa - regiuni vecine cu Republica Moldova. Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul prin care în Ucraina este aplicată stare de război, începând de azi dimineață.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene în Marea Neagră. Conflictul va fi discutat la ONU

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile